Kitarović: Hrvatska snažno za CG u NATO-u

Kolinda Grabar-Kitarović smatra da je proširenje jedna od najuspješnijih politika NATO-a (EPA)

Ulazak Crne Gore u NATO koristio bi i Hrvatskoj i cijeloj jugoistočnoj Europi i službeni Zagreb će to snažno podržati, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za crnogorsku televiziju.

“Od stupanja Hrvatske u EU i NATO nije se ništa dogodilo veće i snažnije što bi ohrabrilo zemlje jugoistočne Europe da će doći do širenja Unije. Isto tako to bi bila i poruka trećim zemljama da NATO i zemlje aspirantice same odlučuju o svom putu”, kazala je Grabar-Kitarović, kako prenosi Hina.

Objasnila je zašto Hrvatska tako snažno podržava prijem Crne Gore u EU i NATO.

“Vjerujem da kao susjedna država mnogo bolje poznajemo prilike u Crnoj Gori od nekih drugih zemalja. Ali vidimo i interes Hrvatske. Mi želimo stabilno i prosperitetno susjedstvo, države koje dijele iste vrijednosti s nama, jer NATO nije samo vojni i politički savez, već i sustav vrijednosti slobode demokracije, ljudskih prava, tržišnog gospodarstva, međusobnog poštivanja i uvažavanja i solidarnosti”, kazala je hrvatska predsjednica.

Mir i napredak

“Mi na prostoru jugoistočne Europe nikada više ne želimo vidjeti ono što se događalo 90-ih godina – rat i nesigurnost. Želimo mir, sigurnost i napredak i držimo da je najbolji jamac tome ulazak svih zemalja jugoistočne Europe koje to žele u EU i NATO”, kazala je.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, prije nekoliko je dana na forumu 2BS u Budvi rekla kako je Crna Gora apsolutno spremna za dobivanje pozivnice za NATO do kraja ove godine, tako da na idućem summitu može postati članica.

“Proširenje je jedna od najuspješnijih politika NATO-a”, kazala je hrvatska predsjednica crnogorskoj televiziji, objasnivši da su time uklonjene podjele koje su postojale tijekom Hladnog rata i da se proširio prostor stabilnosti. “Danas možemo govoriti o Europi koja je gotovo cjelovita, koja je danas u miru i stabilna, osim Ukrajine”.

Izvor: Agencije