KK Bosna – 33 godine od evropske titule

Košarkaški klub Bosna iz Sarajeva je 5. aprila prije 33 godine postigao jedan od najvećih uspjeha u historiji bh. sporta.

Generacija predvođena Mirzom Delibašićem, Žarkom Varajićem, Ratkom Radovanovićem, trenerom Bogdanom Tanjevićem i ostalim, u finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu pobijedila je italijanski Emerson sa rezultatom 96:93.

Podsjećajući se na ovaj historijski datum bh. sporta, predsjednik Upravnog odbora KK Bosna ASA BH Telecom Safudin Čengić izrazio je žaljenje što danas, nakon 33 godine od osvajanja evropske titule, klub djeluje u izuzetno teškim uvjetima i što današnja situacija nije ni približna onoj iz tog perioda.

“Razni splet negativnih okolnosti utjecao je da KK Bosna danas samo konferencijom za medije praktično obilježava ovaj događaj. Moramo biti realni i priznati da se danas nalazimo duboko, duboko u ponoru i da se iz njega, uz pomoć malog broja ljudi, pokušavamo vratiti na pravi put”, kazao je Čengić.

On je dodao da je iza tadašnje Bosne stajala kompletna bh. javnost, najznačajniji privredni subjekti, grad i država.

“Tadašnja društvena zajednica je itekako posvećivala pažnju sportskim kolektivima, koji su na najbolji način prezentirali zemlju i grad. Mi u ovom momentu toga nemamo u Bosni i Hercegovini, ne samo KK Bosna nego i veliki broj drugih sportskih kolektiva, ali se nadam da će doći do promjene odnosa i da će KK Bosna polako krenuti uzlaznom putanjom ka značajnom klubu u regionalnim okvirima”, rekao je Čengić.

On je još zatražio podršku svih društvenih struktura, privrednih subjekata i sportskih radnika da se priključe i pomognu klubu u  povratku na stare staze, jer “ovaj grad i država trebaju kvalitetnu Bosnu”.

Izvor: Agencije