Oglasi

Klima i šta nas čeka u budućnosti

Fizičarka i meteorologinja Al Jazeere objašnjava šta bi se moglo desiti ako se ne poduzme hitna akcija.

U Dohi u petak završava konferencija Ujedinujenih naroda (UN) o klimatskim promjenama.

Zvaničnici i aktivisti još nisu usvojili plan za usporavanje tih promjena i smanjenje emisije karbon-dioksida, za koji naučnici tvrde da uzrokuje rast temperatura i nivoa mora.

Fizičarka i meteorologinja Al Jazeere Steff Gaulter objašnjava šta nas čeka u budućnosti ako se ne poduzme hitna akcija.

Sjedinjene Američke Države su ove godine doživjele 11 velikih prirodnih katastrofa. Ukupna šteta procjenjuje se na više od 70 milijardi dolara.

Neistraženi utjecaji

"Najveći problem u smislu podsticanja političara da reagiraju u vezi s klimatskim promjenama je to što mi, naučnici, ne možemo reći da je bilo šta 100 posto sigurno. Kad je riječ o vremenu, koje ima toliko još neistraženih utjecaja, jednostavno nikad neće biti moguće reći da je određena katastrofa definitivno izazvana klimatskim promjenama. Ono što možemo reći jeste da postoji veća vjerovatnoća da će određene oluje biti razornije u toplijem svijetu nego što bi inače bile", objašnjava Steff Gaulter.

Naprimjer, uragan Sandy ojačao je prelazeći dio Atlantika koji je bio topliji nego nego što je uobičajeno u ovo doba godine.

Toplija mora su izvor energije uragana, tako da je ta toplota doprinijela jačini oluje.

Također, nivo mora duž obala SAD-a porastao je proteklih decenija. To je doprinijelo tome da poplave budu obilnije, a olujni valovi.

"Ali, iako možemo tvrditi da su neke oluje pojačane klimatskim promjenama, donedavno nismo mogli sa sigurnošću reći u kolikoj mjeri", kaže Steff Gaulter.

Slučaj Texasa i Britanije

Naučnici tek sada mogu praviti konkretne procjene.

Stručnjaci na Univerzitetu u Oregonu izračunali su da je mogućnost toplotnog vala, poput onog prošle godine u Texasu, sada 20 puta veća nego što je bio prije 50 godina.

Za neuobičajeno toplo vrijeme, kao što je bilo u Velikoj Britaniji u novembru prošle godine, prema procjenama Državne meteorološke službe, postoji 60 puta veća vjerovatnoća nego što je bila 1950-ih.

Kako broj ekstremnih meteoroloških pojava bude rastao, a povezanost s klimatskim promjenama bivala sve jasnija, i cijena zagrijavanja svijeta postat će sve očitija.

Izvor: Al Jazeera