Oglasi

Klimatske promjene: Brži porast razine mora

Predstavnici gotovo 200 zemalja došli su u Dohu kako bi pokušali ostvariti napredak u postizanju sporazuma o smanjenju emisije stakleničkih gasova od 2020. godine.
Pod utjecajem viših temperatura može doći do topljenja više leda na kopnu što bi povećalo količinu vode u okeanimaReuters

Razina mora raste 60 posto brže nego što su pokazivale UN-ove projekcije i ugrožava područja uz samu obalu od Miamija do Maldiva, pokazala je studija objavljena u srijedu.

Izvještaj predstavljen na UN-ovim razgovorima o klimatskim promjenama, koji se održavaju u Kataru, osim toga, pokazuje da su temperature više nego što su pokazivala predviđanja UN-a, prenosi Hina.

"Globalno zatopljenje nije usporilo", rekao je Stefan Rahmstorf autor istraživanja provedenog na Institutu za istraživanje klime u Potsdamu, u kojemu su uspoređene projekcije UN-a s onime što se doista dogodilo u razdoblju od početka devedesetih godina 20. stoljeća do 2011. godine. 

Studija je pokazala da se prema satelitskim podacima razina mora podizala za 3,2 mm na godinu, odnosno 60 posto brže od 2 mm na godinu koliko je predvidio UN-ov međuvladin panel za klimatske promjene.

Prema izvještaju iz 2007. razina mora mogla bi se podignuti između 18 i 59 cm u ovom stoljeću, ne računajući mogućnost bržega otapanja grenlandskoga i antarktičkog leda. Tokom prošlog stoljeća razina mora podignula se za 17 cm.

Topljenje leda

Rahmstorf je rekao da je procijenio kako bi se u ovom stoljeću razina mora mogla podignuti za 50 cm do metra, a možda i više ako se poveća emisija stakleničkih gasova. Pod utjecajem viših temperatura otopilo bi se više leda na kopnu što bi povećalo količinu vode u okeanima.

Tada bi područja na obali - od pacifičkih otoka i Bangladeša do Tokija i New Yorka - ugrozile oluje, erozija i, u najgorem slučaju, potop.

Predstavnici gotovo 200 zemalja došli su u Dohu kako bi pokušali ostvariti napredak u postizanju sporazuma o smanjenju emisije stakleničkih gasova od 2020. godine.

Međuvladin panel za klimatske promjene upozorava na to da bi povišene temperature mogle uzrokovati više poplava, suša, toplinskih valova i odrona, zbog čega će se smanjiti zalihe vode i hrane za sve veću svjetsku populaciju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.