Ključna kamatna stopa u Rusiji 17 posto

Središnja banka Rusije podigla je u utorak ključnu kamatnu stopu za 6,5 postotnih bodova, s 10,5 na 17 posto, sa ciljem da zaustavi kolaps tečaja rublje uslijed pada cijena nafte i sankcija Zapada koje gospodarstvo guraju u recesiju.

„Ova odluka usmjerena je na ograničavanje značajno povećanih rizika od pada vrijednosti rublje i rizika od inflacije“, priopćila je Središnja banka.

Tečaj rublje naglo je ojačao odmah nakon te odluke Središnje banke, oporavivši se od velikih gubitaka dan ranije kada je zabilježila najveći jednodnevni pad od 1998. godine, spustivši se na 60 rublji za dolar.

Ključna kamatna stopa je postotna stavka prema kojoj Središnja banka Rusije odobrava kredite komercijalnim bankama.

Ona izravno utječe na razinu kamatnih stopa na bankarske kredite, uključujući i potrošačke, a teorijski može i usporiti rast inflacije.

Izgledi za rusko gospodarstvo pogoršavaju se od ljeta, kada je došlo do bijega kapitala uslijed raširene averzije prema riziku te zapadnih sankcija koje su ograničile pristup ruskih tvrtki međunarodnim tržištima kapitala.

Povećane i devizne rezerve

Ruska Središnja banka u utorak je također povećala maksimalnu količinu stranih valuta koju osigurava ruskim bankama, s milijardu i pol na pet milijardi dolara.

Osim toga, objavila je da će u cilju jačanja učinkovitosti monetarne politike, krediti osigurani neutrživom imovinom ili jamstvima od dva do 549 dana biti davani po promjenjivoj kamatnoj stopi.

U ruskoj Središnjoj banci sada predviđaju smanjenje aktivnosti ruskog gospodarstva iduće godine za 4,5 posto ako se cijene nafte budu kretale oko 60 dolara za barel.

Rusko gospodarstvo još je u velikoj mjeri ovisno o prodaji nafte i plina, koja čini oko dvije trećine izvoza. To znači da promjene globalnih cijena nafte značajno utječu na rusku bilancu plaćanja i na tečaj rublje.

Ukupno je ove godine ključna kamatna stopa s 5,5 posto, koliko je iznosila početkom godine, povećana šest puta, prenijeli su ruski mediji, a posljednje povećanje od 6,5 posto je drugo za nepunih tjedan dana. Prošlog četvrtka povećana za jedan postotni bod.

Izvor: Agencije