‘Ključni čovjek Al- Kaide’ ubijen u Jemenu

Al Shehri je navodno ubijen sa još šest militanata (Al Jazeera)

Jemenske oružane snage su ubile Saida al Shehrija, čovjeka kojeg se smatra drugim u zapovjednom lancu Al-Kaide na Arapskom poluotoku (AQAP), saopćeno je na internetskim stranicama jemenskog ministarstva u ponedjeljak.

Na internetskoj stranici jemenskog ministarstva odbrane navodi se da je Shehri bio saudijski državljanin i da je ubijen zajedno s još šest drugih militanata, u vojnoj operaciji u zabačenoj pokrajini Hadramout na istoku Jemena. Ostale pojedinosti nisu navedene.

Sjedinjene Države su znale koristiti bespilotne letjelice u napadima na AQAP, koji je planirao udare na putničke avione i Washington ga smatra najopasnijim krilom Al-Kaide.

Izvor iz jemenskih službi sigurnosti je rekao da je Shehri ubijen u operaciji prošle srijede za koju se misli da su je izvršile bespilotne letjelice SAD-a a ne jemenska vojska. Izvor je rekao da su među ubijenima još jedan saudijski državljanin i jedan irački državljanin.

Shehri je bio zatvoren u zatvoru SAD-a u Guantanamu odakle je 2007. pušten u Saudijsku Arabiju, gdje je prošao program rehabilitacije za militante.

Izvor: Agencije