Klose se oprostio od njemačke reprezentacije

Klose je i najbolji strijelac u historiji njemačke reprezentacije nakon što je oborio 40 godina star rekord Gerda Muellera (AP)

Najbolji strijelac u historiji svjetskih nogometnih prvenstava Miroslav Klose (36) oprostio se od njemačke reprezentacije mjesec dana nakon što je „Elf“ u Brazilu osvojio naslov svjetskog prvaka.

Klose je na njemačkom putu do svjetske krune zabilježio dva gola i time stigao do brojke od 16 golova na smotrama najboljih nacionalnih timova planete, što je jedan više od Brazilca Ronalda.

„Osvojivši svjetski naslov ostvario sam sve svoje dječačke snove. Zaista ne postoji bolji trenutak za oproštaj od reprezentacije nego što je ovaj. Odlazim kao svjetski prvak“, kazao je Klose koji je za njemačku reprezentaciju odigrao 137 utakmica i postigao 71 gol.

Nadmašio Muellera

Osim što je najbolji strijelac u historiji svjetskih prvenstava, Klose je i najbolji strijelac u historiji njemačke reprezentacije nakon što je oborio 40 godina star rekord Gerda Muellera koji je zabilježio tri gola manje.

„Sretan sam i ponosan na svoj učinak u njemačkom dresu“, dodao je napadač italijanskog Lazia.

Do sada je, na klupskom nivou, igrao za FC 08 Homburg, Kaiserslautern, Werder Bremen i Bayern Minhen, dok mu je rimski klub prva adresa van Njemačke.

Klose je rođen 9. juna 1978. godine u poljskom mjestu Opole. Za nogometnu reprezentaciju Njemačke je debitovao 24. marta 2001. godine u meču kvalifikacija za SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji protiv Albanije.

Tadašnji selektor „Elfa“ Rude Voeller uveo je Klosea u igru u 73. minuti, a ovaj mu se odužio pobjedonosnim pogotkom dvije minute prije kraja.

Izvor: Agencije