Klubovi protiv spajanja evropskih takmičenja

Blizu 75 posto ispitanih je „zadovoljno“ ili „veoma zadovoljno“ sa formatom evropskih klupskih takmičenja (AFP)

Evropski nogometni klubovi smatraju kako se Liga evropskih prvaka i Liga Evrope i dalje trebaju voditi kao odvojena takmičenja, saopćila je asocijacija koja ih predstavlja u utorak, prenosi Reuters.

Asocijacija evropskih klubova (ECA), koja okuplja blizu 200 klubova sa cijelog kontinenta, objavila je kako je 92 posto klubova koji su učestvovali u anketi navelo kako žele da dva takmičenja i dalje postoje paralelno.

Blizu 75 posto ispitanih je „zadovoljno“ ili „veoma zadovoljno“ sa formatom evropskih klupskih takmičenja. U anketi je učestvovalo 87 klubova iz 36 država.

Jedina značajna promjena koja bi im odgovarala je da osvajač Lige Evrope bude nagrađen direktnim plasmanom u narednu sezonu Lige prvaka, za što je glasalo 61 posto klubova.

„Rezultati ankete pokazuju jasno da su evropski klubovi veoma zadovoljni trenutnim takmičenjima, te kako ne žele veće promjene formata“, navodi se u saopćenju ECA-e koja ove sedmice održava sastanak u Dohi.

Blizu 75 posto ispitanih je „zadovoljno“ ili „veoma zadovoljno“ sa formatom evropskih klupskih takmičenja. U anketi je učestvovalo 87 klubova iz 36 država.

Liga Evrope, koja je naslijedila Kup UEFA, izazvala je pomiješane reakcije. Mnogi klubovi su izvodili rezervne timove u ovom takmičenju, a kritičari smatraju kako je preglomazna i prekomplicirana.

Sa druge strane, Liga prvaka je po nekima previše predvidljiva jer se svake godine isti timovi plasiraju u osminu finala.

Izvor: Agencije