Knesset usvojio zakon o Izraealu kao “jevrejskoj nacionalnoj državi”

Izraelski parlament je glasao o kontraverznom zakonu koji zahtijeva da se Izrael definira ekskluzivno kao „nacionalna država jevrejskog naroda“, javili su lokalni mediji.

Zakon, usvojen sa 62 naprema 55, definirao je hebrejski kao nacionalni jezik i definirao je uspostavljanje jevrejskih zajednica nacionalnim interesom.

U ponedjeljak je parlamentrarni komitet odobrio finalnu verziju zakona. To je najbrže pripremljeni prijedlog od kada je u martu izraelski kabinet potvrdio prijedlog što znači da će nakon jučeršanjeg glasanja, a ako prođe drugo i treće čitanje biti potvrđen kao zakon.

Potvrđivanjem novog zakona, koji ima mnogo veću težinu nego obična legislativa, marginalizirat će 1,8 miliona Palestinaca sa izraelskim državljanstvom i lišit će Izrael njegove „demokratske“ komponente, na šta kritičari upozoravaju.

Palestinski članovi izraelskog parlamenta odbacili su zakon nazivajući ga „zastavom cionističkog zakonodavstva“.

Zakon cilja arapsku manjinu

Prije glasanja Aida Touma-Suleima, članica izraelskog parlamenta, rekla je u video snimku postavljenom na njenom Facebook profilu:“Sada kada smo počeli raspravljati o zakonu o jevrejskoj državi u Knessetu cionistički desničarski ekstremisti dobit će legitimaciju za aparthejd izraelskog režima“.

Slično je rekao i palestinski član Knesseta Ahmad Tibi koji je upozorio na „opasnu“ prirodu zakona.

„Nacionalni zakon je opasan. On tretira ostatke onoga što nazivamo „demokracija“. On cilja arapsku manjinu u Izraelu“, rekao je Tibi.

Izvor: Al Jazeera i agencije