Knin: Policija prijavila maloljetnika zbog izazivanja šest požara

Vatrogasci, Požar, Vatra
Situacija je mirnija nego proteklih dana, nema otvorenog plamena niti prijetnje kućama (EPA)

Zbog namjernog izazivanja šest požara s velikom materijalnom štetom, kninska policija kazneno je prijavila jednog maloljetnika, priopćeno je u petak iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Sumnjiče ga da je od 11. srpnja do uhićenja u utorak navečer, 22. kolovoza, u mjestu Žagrović kod Knina u pet navrata upaljačem palio suhu travu s namjerom izazivanja požara na otvorenom prostoru, a na dan uhićenja zapalio je vatru koristeći povećalo, hvatajući sunčevu zraku, prenosi Hina.

Tako izazvanim požarima prijetila je opasnost za imovinsku štetu velikih razmjera, rekli su u policiji nakon kriminalističkog istraživanja.

Ispitivanje pred sudom

Policija je utvrdila da je osumnjičeni 11. srpnja oko 13:30 sati, nakon što je već izazvao požar u Žagroviću, na predjelu Buline opet zapalio vatru, nakon što je vidio da su vatrogasci taj požar stavili pod nadzor.

Oko 16:30 sati toga dana na suprotnoj strani između zaseoka Raškovići, Kolundžije i Zupčići, upaljačem je zapalio suhu travu i izazvao požar na otvorenom prostoru. 

Taj požar je ugašen tek 16. srpnja, a prema specifikaciji Hrvatskih šuma, šteta nastala tom prilikom procijenjena je na oko jedan milijun i 309 tisuća kuna (176.000 eura), doznaje se u policiji. 

Šibensko-kninska policija je maloljetnika prijavila za ukupno šest kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja predali su ga pritvorskom nadzorniku te će maloljetnik tijekom dana biti ispitan kod sutkinje za mladež Općinskog suda u Šibeniku.

Stanje na požarištima stabilnije

Požari u dalmatinskom zaleđu u petak su pod kontrolom, iako još nisu lokalizirani, kažu iz vatrogasnih službi. Situacija je mirnija nego proteklih dana, nema otvorenog plamena niti prijetnje kućama. Vojska je i dalje na ispomoći vatrogascima, koji nadziru požare u slučaju rasplamsavanja.

Tako na području Promine, Svilaje i Kistanja iz Županijskog centra 112 Šibenik javljaju da je stanje u petak ujutro puno mirnije, a vatrogasci sve požare drže pod nadzorom.

“Stanje na požarištima u županiji jutros je relativno mirno. Požari na Promini, Svilaji i na području Kistanja još nisu proglašeni ugašenima ni lokaliziranima, ali više nema izdimljavanja. Vatrogasci su na terenu, dogašavaju požare ali oni više ne predstavljaju opasnost za ljude i imovinu”, kazali su u šibensko-kninskom Županijskom centru 112.

U Kistanjama su još aktivni požari kod vodotornja, na području sela Bjelanovići, Ležajići i Macure, no svi su pod kontrolom i očekuje se da bi uskoro mogli biti lokalizirani.

Zbog požara zatvorena je državna cesta DC59 Đevrske-Kistanje, a na većini ostalih cesta vozi se uz povoljne vremenske uvjete i bez posebnih ograničenja, izvijestio je u petak Hrvatski autoklub (HAK).

Izvor: Al Jazeera i agencije