Kninska gradonačelnica pod istragom USKOK-a

Na štetu budžeta, Josipa Rimac i saradnici navodno su pribavili imovinsku korist od najmanje 72.000 eura (Al Jazeera)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) pokrenuo je istragu protiv HDZ-ove gradonačelnice Knina Josipe Rimac i još dvije osobe, tereteći ih da su protuzakonito stekli vlasništvo nad stambenim prostorima, oštetivši državu za najmanje 548.000 kuna (72.000 eura).

Istragom, koju je USKOK pokrenuo temeljem policijske kaznene prijave, obuhvaćeni su i suprug gradonačelnice te nekadašnja ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja.

USKOK sumnja da je ravnateljica na traženje supružnika od sredine 2008. do kraja 2009. poduzela sve kako bi im omogućila protuzakonito stjecanje vlasništva nad stambenim prostorom znatno veće površine od one koja bi njihovoj obitelji pripadala po zakonima o području posebne državne skrbi i o obnovi.

Ravnateljica Uprave je podređenoj službenici naložila da sačini ugovor o darivanju kojim je obitelji Rimac, osim stambenog prostora površine oko 126 metara četvornih, omogućeno i neosnovano stjecanje vlasništva nad još dvije etažirane stambene jedinice u istoj zgradi, površine oko 128 metara četvornih, navodi USKOK.

Šteta za budžet – 72.000 eura

Time je na štetu državnog proračuna pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 72.000 eura, izvijestio je USKOK na svojim internetskim stranicama, ne navodeći imena osumnjičenika koje tereti za zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje na te zlouporabe.

Rješenje o provođenju istrage USKOK je donio na temelju kaznene prijave koju je podnio Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK).

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac u ponedjeljak nije htjela komentirati slučaj kada su mediji objavili da ju je policija prije tri tjedna kazneno prijavila zbog sumnje da je nezakonito došla u posjed imovine.

Izvor: Agencije