Knin:Sutra presude za ubistvo srpskih civila

Na kninskom Općinskom sudu u srijedu se očekuje presuda u sporu Jovana Berića i sestara protiv Republike Hrvatske.

Tužili su je i od nje traže odštetu zbog ubistva roditelja u selu Varivode, nedaleko od Knina, 1995, skoro dva mjeseca nakon hrvatske vojne operacije Oluja.

Počinili su ga, kako se vjeruje, do danas nepoznati pripadnici Hrvatske vojske.

Kako javlja reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, Jovan Berić pažljivo čuva jednu od rijetkih fotografija oca i majke. Sretni, fotografirali su se ispred kuće u Varivodama, gdje su na istom mjestu, godinama kasnije, skončali život.

Tužba protiv države

“Njih devetero je ubijeno od 12, koliko ih je tada bilo. Oni na kućnom pragu, otac i majka na sjedalima autobusa, koje sam ja danas izvadio”, kazuje Berić.

Zbog ubistva roditelja tužio je Hrvatsku. Na dva suda nije imao uspjeha, sve do presude Vrhovnog, prošle godine.

Prema njemu, Radivoj i Marija Berić ubijeni su usljed terorističkog čina. Povod je bio politički, s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja lične nesigurnosti građana. Sud je utvrdio i odgovornost Hrvatske, propisao obavezu naknade štete i naložio novo suđenje.

Jovan Berić od njega ne očekuje puno, jer je vjerovao da će država dosad već pristati na nagodbu.

“Tako da sam ja i dalje skeptičan da će se to brzo riješiti”, kazuje Berić.

U Varivodama su, 17,5 godina od nakon zločina, mnoge kuće još napuštene. Polja su neobrađena, a malo ko želi govoriti o zbivanjima iz 95-te.

 „Na ubojstvo devetero srpskih civila, od kojih je najmlađi imao 55 godina, podsjeća spomenik s njihovim imenima. Pred njim su hrvatski predsjednik i članovi bivše i sadašnje Vlade pozivali na pravdu. No, nje nema ni 17 i pol godina nakon zločina”, javlja Brkić.

Zločin, prema mišljenju Ujedinjenih naroda i nevladinih udruga, nije temeljito istražen. Za njega su bila optužena šestorica hrvatskih branitelja, kasnije oslobođena krivnje.

Nova istraga ponovno se vodi, ali policija i Državno odvjetništvo ne žele o njoj javno govoriti. Na istinu žrtve predugo čekaju, upozorava Eugen Jakovčić iz nevladine udruge Documenta.

Dok ona ne dođe, odluka Vrhovnog suda, kaže, dobar je presedan. Berići imaju pravo na naknadu, iako krivci nisu sankcionirani.

Naredni korak

“Mi zaista mislimo da je, kad isključivo govorimo o obiteljima ostalih stradalih i ubijenih u Varivodama, ova odluka Vrhovnog suda dobar prostor da i ostale obitelji krenu traženje obeštećenja”, navodi Jakovčić.

Obešteti li ga država, Jovan Berić zna koji mu je slijedeći korak.

“Moji su roditelji ostali na kućnom pragu i moja je moralna dužnost da se vratim tamo gdje su oni završili svoj život, na njihovu imovinu, da ne prepustim nekom  devastiranju, nekom zaboravu”, ističe Berić.

“Zaboraviti ne daju ni slike autobuskih sjedalica. Marija i Radivoj Berić i sedmero susjeda smaknuti su u stravičnom zločinu, koji i dalje nema sudski epilog”, kazala je Brkić.

Izvor: Al Jazeera