Ko je Berat Albayrak, turski ministar finansija

Berata Albayraka zovu 'Mladoženja', nakon što je oženio kćerku Recepa Tayyipa Erdogana (Anadolija)

Piše: Andrew Wilks

Od početka krize s turskom lirom, Berat Albayrak, 40-godišnji državni ministar finansija, pojavio se kao centralna ličnost, čije riječi se pomno prate na globalnim tržištima.

Međutim, njegovo pojavljivanje u centru međunarodne pažnje ostavilo je mnoge s pitanjem da li je Albayrak, kojeg zovu “Mladoženja”, nakon što se oženio iz porodice predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, sposoban okrenuti ekonomiju države koja je u krizi i uvesti lijekove koje traže međunarodni investitori.

Albayrake je za ministra finansija imenovao njegov punac u julu. Prije tog je bio ministar energetike od 2015. godine, nedugo nakon što je postao zastupnik iz Partije pravde i razvoja u turskom Parlamentu.

U možda najviše pojavljivanju od kako je ušao u javnu sferu, prošlog petka se obratio novinarima i bankarima o svojim planovima za novi turski ekonomski model.

Ekonomija vrijedna 880 milijardi dolara

Po mnogim mišljenjima, govor koji je iznio, dok je više puta brisao znoj sa čela, nije zadovoljio očekivanja, zbog manjka detalja o novim ciljevima rasta, potrošnje i velikog deficita. Umjesto toga, dao je filozofske smjernice za tursku ekonomiju, bez pružanja bilo kakvih konkretnih koraka, kažu posmatrači.

“Bio je veoma razočaravajući”, rekao je Timothy Ash, viši strateg za nova tržišta u kompaniji BlueBay Asset Management.

“Albayrak je na ovoj poziciji mjesec dana. Nije bilo nikakvih detalja… Željeli smo fine detalje, željeli smo zaista specifične informacije o tome kako će Albayrak ispuniti ove ciljeve.”

U razgovoru s voditeljem na TRT World, Ash je dodao: “Nije bilo detalja u oko toga šta će zaista biti ispunjeno u pogledu specifičnosti da se smanji budžetski deficit.”

Da pogorša situaciju, predsjednik SAD-a Donald Trump je poslao tweet, najavivši udvostručenje američkih tarifa na turski čelik i aluminij dok je Albayrak govorio u Istanbulu, čime je lira ubrzano pala. Ova valuta je zabilježila jednu od nekoliko rekordno niskih vrijednosti koje će doći u narednim danima.

Govoreći u ključnom obraćanju u četvrtak poslije podne, ovaj put stranim investitorima na koje se Turska oslanja, Albayrak se nada da će ih uvjeriti da je on čovjek kojem se može povjeriti ekonomija vrijedna 880 milijardi dolara.

‘Turska je meta stranih spletki’

Ovaj ministar ima bliske porodične veze s Erdoganom od prije braka s najstarijom predsjednikovom kćerkom. Njegov otac Sadik, bivši novinar i zastupnik iz reda za sada nefunkcionalne Partije blagostanja s islamskim otklonom, dugogodišnji je Erdoganov prijatelj. Ove veze su dijelom izazvale sumnje u vezi ministrove održivosti na čelu problematične turske ekonomije.

Prethodni ekonomski šefovi, kao što su Mehmet Simsek i Ali Babacan, uglavnom su viđeni kao osobe od povjerenja za tržište da će upraviti Tursku duž ortodoksnih ekonomskih linija. Međutim, Albayraka vide kao predsjednikovog štićenika i kao nekoga ko se vjerovatno neće suprotstaviti Erdoganovom oštrom protivljenju podizanja kamata – potez koji mnogi ekonomisti vide kao ključan za rješavanje visoke inflacije i pretjerano zagrijane ekonomije.

Kao i njegov punac, i on je u više navrata izjavio da je Turska meta stranih spletki da se potkopa njena ekonomija. On je imenovan za ministra finansija u novom Erdoganovom predsjedničkom sistemu, a prošlog mjeseca turska lira je pala za više od tri posto u odnosu na dolar, te su narednog dana turske dionice i obveznice pale kao indikacija nelagode na tržištu.

Drugi, međutim, nisu toliko kritizirali Albayraka. Can Selcuki, partner u Istanbulskom ekonomskom istraživaču, opisao je prošlosedmičnu prezentaciju kao “dobru”.

“Stvari koje je on predstavio ekonomski su prihvatljivi argumenti, svi su dobri i fini iz normativne perspektive”, rekao je Selcuki.

“Niko im se ne može protiviti, ali je vrijeme prezentacije došlo onda kada se činilo da tržište želi nešto konkretnije”, dodao je on.

Iznenađujuće brz uspon na vrh

Albayrak je rođen u Istanbulu 1978. godine. Kao i Erdogan, njegova je porodica migrirala iz regije Crnog mora, iako u slučaju njegove porodice to je bilo iz Trabzona, pokrajine pored Erdoganove rodne Rize.

Nema mnogo informacija o njegovom životu u djetinjstvu, ali je diplomirao poslovnu administraciju na Istanbulskom univerzitetu, magistarski iz oblasti biznisa odbranio je na njujorškom Univerzitetu Pace. Poslije je doktorirao na Univerzitetu “Kadir Has” u Istanbulu, a predavao je na Univerzitetu Marmara.

Oženio je Esru Erdogan 2004. godine, a na njihovom vjenčanju su bili brojni svjetski lideri. Ovaj par ima troje djece.

Dvije godine kasnije, u iznenađujuće brzom uspnu, Albayrak je imenovan za šefa Calik Holdinga, privatnog konglomerata s bliskim vezama s Vladom, u dobi od 29 godina. Nakon što je odstupio sa pozicije u Caliku, krajem 2013. godine, počeo je pisati o ekonomskim pitanjima za provladine novine, gdje je obično pozivao na povećanje kamatnih stopa.

Njegovo imenovanje u Vladu manje od dvije godine kasnije izazvalo je protivljenje u Ankari, gdje su kružile glasine da se tadašnji premijer Ahmet Davutoglu protivio ovom planu. Objava se desila istog dana kada su turske zračne snage oborile ruski ratni avion na sirijskoj granici, dovodeći do zahlađenja odnosa s Rusijom.

Dok se rasprava produbljivala, Rusija je pokrenula lični napad na Erdogana, dajući nepotkrijepljene izjave da njegov bliski krug, uključujući i Albayraka, trguje naftom s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant.

‘Desna ruka’ ženinog oca

Tokom perioda kada je bio na čelu Ministarstva za energiju i prirodne resurse, Albayrak je stekao reputaciju da zalazi na teritoriju drugih ministara i da je desna ruka svog punca – uloga koja je uznemirila neke visoke zvaničnike AKP-a.

Ranije ovog mjeseca TV kamere su zabilježile trenutak kada je ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu izgleda ramenom gurnuo Albayraka nakon ceremonije u Ankari, kao znak duboke netrpeljivosti između ove dvojice Vladinih službenika. Muškarci su se kasnije rukovali, u znak javnog pomirenja.

Međutim, naredne sedmice će pokazati da li će Albayrak lako zadovoljiti globalna tržišta, gledajući sa sve većom zabrinutošću na signale koji dolaze iz Erdoganove palate i zabilješki njegovog zeta.

Izvor: Al Jazeera