Ko je čovjek koji je držao taoce u Sydneyju

Iz Irana je pobjegao jer je propagirao liberalanu interpretaciju islama, zbog čega su njegova tadašnja žena i djeca zatvoreni (Al Jazeera)

Otmičar, koji je više od 16 sati držao taoce u sidnejskom kafiću, od ranije je poznat policiji.

Riječ je o Sheiku Haronu (50), Australcu porijeklom iz Irana i samoproglašenom imamu.

Kako su pisali mediji u Australiji, njegovo pravo ime je Manteghi Bourjerdi.

U Australiju je došao 1996. kao izbjeglica i promijenio ime u Man Haron Monis te sebi dao titulu Sheikh Haron.

Tamo je pobjegao jer je propagirao liberalanu interpretaciju islama zbog čega su njegova tadašnja žena i djeca zatvoreni, navode mediji.

Policiji je poznat, najprije zbog pisanja pisama mržnje porodicama poginulih australskih vojnika u Afganistanu.

Haron je u pismima vojnike opisivao kao ubice te pozivao njihove porodice da zahtijevaju od vlade da svoje snage povuče iz Afganistana. Nakon toga je uhapšen pod optužbom za maltretiranje.

Ubistvo i seksualno uznemiravanje

U novembru 2009. pojavio se na sudu, povodom tog slučaja, i tvrdio da je mirovni aktivista. Kasnije se lancima zavezao za zagradu suda u znak protesta protiv optužbi koje su mu se stavljale na teret.

Prošle godine bio je osumnjičen za saučesništvo u ubistvu svoje bivše supruge, dok je njegov kolega Amirah Droudis optužen za njeno ubistvo. Međutim, obojica su puštena uz kauciju.

U martu ove godine Haron je uhapšen zbog seksualnog napada na mladu ženu koja je bila njegova klijentica dok je radio kao navodni „duhovni iscjeljitelj“, kako je sebe nazivao, u predgrađu Sydneya, pišu australski mediji.

Inače, protiv njega je podignuto više od 50 optužnica za seksualno uznemiravanje.

Nakon upada policije u kafić u Sydneyju i okončanja talačke krize, mediji su javili da je Haron mrtav, kao i jedan od talaca. Zvaničnici još nisu potvrdili ove informacije.

Izvor: Al Jazeera