Ko je Dodikov savjetnik Arie Livne

Arie Livne napade na sebe, tumači kao napade na Dodika (Reuters)

Nekada povezivan sa hapšenjem Ajhmana, predsjedavajući Međunarodnog jevrejskog kongresa, savjetnik predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, predsjednik Predstavništva RS u Izraelu, Ari Livne trenutno je osoba koju ne žele ni u Izraelu, a sada – prema pisanjima i izvještavanju medija u RS – ni u ovom entitetu.

Šta se to promijenilo preko noći?

Ari Livne živahan je 96-godišnjak. Iako je preživio pakao u Aušvicu, veoma brzo odgovara na pitanja i razumije i njihova značenja između redova. Iako sam ne piše saopštenja, brani ga njegov prijatelj, Milorad Dodik. On sam i nema potrebe za tim, da se upliće u rat saopštenjima ministra vanjskih poslova Igora Crnatka i Dodika, te “opozicije koja napadima na njega pokušava da ušićari koji politički poen.”

A napade na sebe, tumači kao napade na Dodika. U izjavi tvrdi da su mu cijelu priču u vezI Predstavništva RS u Izraelu “smjestili” u Ministarstvu inostranih poslova države Izrael i u predstavništvu.

“RS nije država da bi imala diplomatski ili konzularni dio, a predstavništvo nema taj dio jer nije država. Mi se tamo bavimo privredom i gledamo kako da dovedemo ulagače u Republiku Srpsku. Tako da više ne moram da objašnjavam da Predstavništvo ne postoji. Ono postoji i radi svoj posao, tvrdi Livne.

Dodaje da je mnogo političara dočekao i ispratio.

“Mnogo me boli kada vidim da ni Čavić ni Šarović nisu rekli nijedne lijepe riječi o meni, nisu se oglasili uopšte. Napade opozicije i razumijem, ali ne razumijem da me ni ne spominju političari kojima sam mnogo pomogao u Izraelu, kada su dolazili”, kaže Livne.

Početak priče

U određenim krugovima mnogo se analizira kako je Livne preko noći postao osoba koju ne žele da vide ni u Izraelu, a kamoli u entitetu Republika Srpska.

Na pitanje – mislite li da je sve ovo djelo Avigdora Libermana, potvrđuje da vrlo često razmišlja i o toj mogućnosti.

Liberman, aktuelni ministar odbrane države Izrael, koji je imao velikih problema u toj zemlji zbog Dodika, sada je u nedostatku ministra inostranih poslova, prema jevrejskim zakonima i ministar vanjskih poslova.

Ipak, prema našim saznanjima, ovo je tek početak priče o Livneu. Mnogo dokumentacije o njemu, došlo je u Ministarstvo sigurnosti BiH. Kada će biti otvoreno – kada dođe potvrda iz Tel Aviva.

Ipak jedna rečenica “zaparala” je uši stanovnicima ovog entiteta. Ona u kojoj predsjednik Dodik tvrdi da “tri osobe za svog prosječnog života ne bi za RS uradile što i Livne”.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS, ističe da mu je zasmetalo ovo poređenje.

“O Livneu ne znam ništa, niti me posebno interesuje. Znam samo da je ovaj entitet pravila Vojska RS. Teško je procijeniti ko je koliko zaslužio, ali kada sam ovo čuo, pogledao sam u svoju ranu, pomislio na majke koje su izgubile sinove”, rekao je Savčić.

Izvor: Al Jazeera