Ko je Miguel Diaz-Canel, novi predsjednik Kube?

Diaz-Canel je kandidat o kome je postignut konsenzus i koga je izabrao Castro lično (EPA)

Miguel Diaz-Canel (57) prvi je predsjednik Kube rođen nakon Kubanske revolucije.

Pripada mlađoj generaciji čelnika. Zalagao se za modernizaciju otoka, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promjenama, piše agencije Reuters.

Po obrazovanju je inženjer elektronike, a u javnosti se često više pojavljivao u skladu s potrebom nego Raul i Fidel Castro, koji su vladali tom otočkom državom u proteklih šest decenija.

Kao mladi šef pokrajinske partije, Diaz-Canel usprotivio se politici Partije time što je podržao kulturni centar, koji je prijateljski nastrojen prema LGBT zajednici, a navodno sluša rok-muziku i nosi dugu kosu.

Na nacionalnom nivou pozivao je državne medije da s više kritike pokrivaju događaje i tražio veći pristup internetu kako bi se otvorilo jedno od društava najslabije povezanih posredstvom interneta na svijetu.

Postignut konsenzus

Britanska agencija ističe i da na sastanke često dolazi s tabletom.

Ipak, navode analitičari, Diaz-Canel je kandidat o kome je postignut konsenzus, koga je izabrao Castro lično, čije je povjerenje dobio radeći na njegov način više od tri decenije i držeći se partijske linije u vezi s ključnim političkim i ekonomskim pitanjima.

“Postoje razlozi za očekivanja da će on biti fleksibilniji, moderniji, ali nema dokaza koji idu njemu u prilog da će biti reformist i da će napustiti jednopartijski sistem ili da će prestati favorizovati državni sektor nad nedržavnim”, rekao je bivši analitičar Vlade Kube Arturo Lopez Levy, koji je odrastao u Santa Clari, rodnom gradu Diaz-Canela, a sada predaje na Univerzitetu u Texasu.

Diaz-Canel je 2003. izabran za šefa partije u pokrajini Olgin, a 2009. postavljen je za ministra za visoko obrazovanje.

Castro ga je 2013. izabrao za svoju desnu ruku i pohvalio ga zbog njegove “solidne ideološke snage”.

Velik utjecaj

Na zasjedanju kubanske Narodne skupštine ukupno 605 narodnih zastupnika glasačkim listićima izabralo je predsjednika Državnog vijeća, koji, je po Ustavu, šef države i Vlade, predsjednika Narodne skupštine, potpredsjednika i članove Državnog vijeća, prenosi TASS.

Ime novog predsjednika Državnog vijeća objavljeno je danas, a, kako se navodi, taj je datum za Kubu simboličan, jer su tog dana 1961. kubanske oružane snage pod vodstvom Fidela Castra porazile intervencionističke snage.

Raul Castro (86), međutim, do 2021. godine ostat će čelnik Komunističke partije, jedine političke organizacije u zemlji, što znači da će i dalje imati veliki utjecaj na proces donošenja državnih odluka.

Izvor: Agencije