Ko je novi lider afganistanskih talibana

Novi lider dolazi iz tradicionalnog talibanskog uporišta i poznat je po svojoj ulozi u donošenju velikih odluka o bombaškim napadima (EPA)

Piše: Shereena Qazi

Talibanima su trebale dvije godine da potvrde smrt njihovog lidera Mullaha Omara iz 2013. godine. Međutim, nakon što je u udaru američke bespilotne letjelice poginuo Omarov nasljednik, Mullah Akhtar Mansoor, ovoj grupi su trebala tek četiri dana za javnu objavu.

Potvrđujući Mansoorovu smrt u srijedu, talibani su ujedno objavili postavljanje novog lidera Mullaha Haibatullaha Akhunzade koji je poznat kao „vjerski učenjak“ i po svojoj ulozi kao „nemilosrdan“ sudija koji je izricao smrtne kazne tokom talibanske vladavine u Afganistanu.

Akhunzada, u 50-im godinama života i inače iz provincije Kandahar, borio se protiv Rusa tokom 1980-ih, da bi se 1994. pridružio talibanskom pokretu koga je vodio tada Omar i koji je uspostavio strogo šerijatsko pravo u Afganistanu. Kada se Akhunzada pridružio talibanima, Omar ga je postavio kao lidera vojnog suda u Kandaharu i tako je postao moćna figura u grupi.

Novi lider dolazi iz tradicionalnog talibanskog uporišta i poznat je po svojoj ulozi u donošenju velikih odluka o bombaškim napadima kada je služio kao zamjenik ubijenog lidera talibana, Mansoora.

„Poznat je po svojoj nemilosrdnoj ulozi tokom talibanske vladavine kada je služio kao sudija u Kandaharu. Održao je svoju poziciju kao tradicionalni mudžahid (borac) i aktivno donosio odluke u proteklih šest mjeseci kad god nije bilo Mullaha Mansoora“, za Al Jazeeru je kazao Akbar Agha, bivši lider jedne otcijepljene talibanske frakcije.

„On će pomoći upravljanju talibanskog pokreta na isti način kako je to radio Mullah Omar zbog svog tradicionalnog mudžahedinskog razmišljanja.“

Ujedinjavanje pokreta

Imenovanje Mansoora je osporavano, navođeno je i kako je bilo podjela kada je bilo očito da će on preuzeti komandu. Dešavali su se i nasilni sukobi dvije talibanske grupe na jugu Afganistana, što je odnijelo više desetaka života na obje strane.

Agha vjeruje kako će Mullah Yaqub, stariji sin Mullaha Omara i novoimenovani zamjenik (jedan od dvojice) Akhunzade, igrati veliku ulogu u ujedinjavanju pokreta.

„Talibani imaju veliko poštovanje prema bivšem lideru Mullahu Omaru, te postavljanje Mullaha Yaquba kao jednog od zamjenika Akhunzade bit će veoma korisno talibanskom pokretu u Afganistanu“, ističe.

Među talibanima, Akhunzada ima reputaciju veoma „konzervativne“ osobe „koja se ne voli slikati“, rekao je Sami Yousafzai, stručnjak za stanje u Afganistanu koji je upoznao i Mansoora i Akhunzadu i susreo sa s njima nekoliko puta.

„On čak ne zna koristiti mobilni telefon. Poznat je po veoma ograničenim stavovima i ima stav tipičnog pripadnika plemena. Akhunzadino porijeklo je nepoznato, kao i njegove navike. Ne voli se pojavljivati u javnosti, upravo kao Mullah Omar“, izjavio je Yousafzai za Al Jazeeru.

„Većina talibana ga se boji zbog njegove ranije uloge sudije. Kažu kako je Akhunzada izdao dekret po kome svako ko izaziva ili ne podržava Mullaha Mansoora na mjestu ‘lidera vjernih’ treba biti smaknut.“

„Bez nade za pregovore“

Bivši talibanski diplomata iz Afganistana, koji je učestvovao u razgovorima između predstavnika talibana i afganistanske Vlade u Murreeu prošle godine pod pokroviteljstvom Pakistana, kazao je Al Jazeeri, uz uvjet da se njegov identitet ne objavljuje, kako su nade za mirovne razgovore sada tanke.

„Mullah Mansoor je poginuo u udarima američkih bespilotnih letjelica, pa umjesto priča o miru, oni sada planiranju osvetu Mullaha Mansoora. Trenutno nema šansi za mirovne razgovore i mislim kako ih neće biti u bliskoj budućnosti. Akhunzada je bio veoma blizak Mullahu Mansooru i jednoglasno su donosili odluke. Pošto Mansoor nije bio spreman pregovarati, male su šanse da će Akhunzada raditi drugačije“, navodi izvor Al Jazeere.

„Međutim, kada se već o tome govori, Mullah Mansoor je često putovao u Pakistan i tamo je i poginuo, što znači kako Pakistan može imati nekog utjecaja na njegovog naslijednika i nagovoriti ga na učešće.“

Agha, bivši talibanski zvaničnik, vjeruje kako će Akhunzada učestvovati u takvim razgovorima isključivo ukoliko se ispune uvjeti grupe.

„Oni nisu protiv mira, ali su više protiv toga što se ne ispunjavaju njihovi uvjeri, a to su uvođenje šerijata i odlazak stranih snaga iz države“, naveo je za Al Jazeeru.

Najsmrtonosnija godina

Ubrzo nakon imenovanja Akhunzade, glasnogovornik afganistanskog predsjednika Sayed Zafar Hashemi na Twitteru je objavio kako talibani sada imaju priliku za okončanje nasilja ili će ih stići Mansoorova sudbina.

Kako navode podaci UN-a, prošla godina je bila najsmrtonosnija u Afganistanu od 2001. godine kada se desila američka invazija, a poginulo je i povrijeđeno više od 11.000 civila. Svaka četvrta žrtva je dijete, a svaka deseta žena.

Procjenjuje se kako je više od 59.000 civila nastradalo od 2009. godine, kada je UN počeo pratiti stanje.

Yousafzai navodi kako postoje male nade kako će doći do kraja krvoprolića.

„Malo je vjerovatno kako će talibani smanjiti broj napada u Afganistanu u godinama koje dolaze, kako bi dokazali kako nisu slabi uprkos pogibijama lidera Omara i Mansoora“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera