Ko je ozbiljan konkurent Netanyahuu

Benjamin Netanyahu brani svoju tvrdolinijašku politiku na okupiranoj Zapadnoj Obali i to ne samo pred svojim kritičarima iz ljevice.

Tom Ackerman izvještava o izazovu koji za stranku Likud predstavljaju oni koji zagovaraju još oštriji nastup ka Palestincima.

U svojim se predizbornim spotovima Benjamin Netanyahu proglašava čuvarom jakog Izraela.

“Naši neprijatelji moraju znati da smo spremni i odlučni da imamo židovsku državu ovdje, sada i zauvijek.”

Još oštrija poruka

No, Netanyahu ima jakog konkurenta s još oštrijom porukom.

Ankete pokazuju da će stranka koju vodi Naftali Bennett, milioner i bivši Netanyahuov pomoćnik, osvojiti drugo ili treće mjesto na izborima iduće sedmice.

“Kako bi formirao koalicijsku većinsku vladu u izraelskom Knessetu, Netanyahu će se vjerovatno udružiti s Bennetovom strankom. U tom slučaju će se dodatno učvrstiti moć izraelske desnice, koja odbija rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u obliku dvije države”, izvještava Ackerman iz Jerusalema.

Dok Netanyahu tvrdi da je spreman na pregovore s Palestincima, Bennett smatra da bi Izrael trebao zadržati status quo na okupiranoj Zapadnoj Obali, što naziva teškim, ali prihvatljivim.

Naftali Bennett iz stranke Jevrejski dom, kaže:

“Možemo sve ovo uništiti osnivanjem još jedne muslimanske države kod nas, kao što smo učinili u Gazi, i dobiti još 100 godina patnje.”

U naselju Efrat na Zapadnoj Obali, gdje je Vlada upravo odobrila još građevinskih dozvola za Jevreje, neki koji su prije glasali za Netanyahua u vladi bi željeli vidjeti Bennetta – kako bi bili sigurni da premijer neće pokleknuti pod pritiskom.

Malo prostora za manevriranje

Politički stručnjak Reuven Hazan kaže, ako Netanyahuu trebaju Bennett i ultraortodoksne stranke za većinu, onda će imati vrlo malo prostora za diplomatsko manevriranje.

“Ako je to Vlada koju će Izrael dobiti nakon izbora, onda će se trenutna situacija u kojoj nema pregovora vjerovatno nastaviti.”

Situacija s kojom konzervativni Izraelci tvrde da su spremni živjeti, uprkos rizicima.

Izvor: Al Jazeera