Ko je Slobodan Pavlović – biznismen ili prevarant?

Slobodan Pavlović, vlasnik Pavlović banke, zajedno s bivšim direktorom Petrom Lazićem, njegovim bliskim saradnikom Blagom Blagojevićem i referenticom za obradu kredita Ljiljanom Garić, uhapšen je u četvrtak zbog sumnje na finansijski kriminal, vezan za poslovanja banke. Ko je biznismen kojeg mnogi nazivaju kontroverznim, u Bijeljini je provjerio reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

“Ime Slobodana Pavlovića često se pojavljuje u i oko Bijeljine. Bilo da je reč o banci, ili, naprimer, njegovom mostu. Ispred mene je Pavlovića put i povezuje granični prelaz Pavlovića most sa Bijeljinom, ali na ovaj put izbija još jedna ulica zanimljivog naziva – Put Mire Pavlović. Mira je Slobodanova supruga”, izvještava Goranović.

Zato se Pavlovićeva poslovna imperija zove Slobomir; uz preduzeća koja je privatizirao, počeo je gradnju vlastitog grada, ali otvorio i privatni univerzitet.

Problemi sa zakonom u SAD-u

“Moj prijatelj, o kome mislim da nepravedno doživljava ovo što doživljava, jer je donio ogromna sredstva, ulaže u ovu zemlju, ali ima nesreću da živi u prostorima u kojima su političari parekselans kriminalci. Bio sam veliki kritičar tog čovjeka dok ga nisam upoznao, njegov život i njegove ideje. Dakle, on ima viziju za 22. vijek”, kaže Duško Tomić, bivši advokat Slobodana Pavlovića.

Ali, njegovi ovdašnji kritičari tvrde da Pavlović ništa dobro nije donio. Profesor Aleksa Milojević sa Ekonomskog instituta iz Bijeljine smatra da je Pavlovićev uspjeh sada usko vezan uz predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

“Svi se pitaju odakle Slobodan Pavlović u Senatu RS-a? Šta je to toliko dobro uradio za narod RS-a kada je stigao do Senata? Očigledno i to govori o neposrednoj vezi sa političkim vrhom”, ističe Milojević.

Potiče iz okoline Bijeljine. Ipak, prvi veći kapital stekao je u SAD-u trgujući nekretninama. Osamdesetih godina je tamo upao u problem sa zakonom i optužen je za malverzacije. Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva navodi, pozivajući se na američke zvaničnike, da je osuđen na pola godine zatvora.

“Pavlović je ovdje došao sa velikom pričom kako je došao iz nekih altruističkih, iz nekih nacionalnih rodoljubivih razloga, a u suštini je došao da opljačka ovaj narod”, kaže Milojević.

Urednica informativnog programa BN televizije Suzana Rađen-Todorović kaže da, iako se Pavlovićevo ime godinama provlači kroz medije, o njemu se jako malo zna.

‘Proizvod vremena u kojem živimo’

“Kada je riječ o Slobodanu Pavloviću, onda sasvim izvjesno možemo da kažemo da je … kontroverzni biznismen, koji je … proizvod ovog vremena u kojem mi živimo posljednjih 25 godina. Slobodan Pavlović važi za čovjeka koji je blizak svim vlastima, kako su se god smjenjivale vlasti u RS-u, on je s njima bio blizak, na osnovu toga je ostvarivao i neke benefite”, naglašava Rađen-Todorović.

Pavlović se sada, zajedno sa saučesnicima, tereti za finansijske malverzacije preko svoje banke.

Već je jednom sličnim povodom saslušan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krajem prošle godine. Dovodi se u vezu s finansiranjem vile u beogradskom naselju Dedinje, koju je kupio tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik RS-a Milorad Dodik. Zbog toga je opoziciona Srpska demokratska stranka podnijela i krivičnu prijavu.

Izvor: Al Jazeera