Ko je smijenjeni čelnik saudijskih obavještajaca?

Al.-Asiri je „ključna figura u kraljevskom domu, veoma visokopozicionirana osoba“, navodi Andrew Simmons, novinar Al Jazeere (Al Jazeera)

General-major Ahmed al-Asiri dobio je otkaz na mjestu zamjenika šefa obavještajaca Saudijske Arabije, objavili su državni mediji iz ovog bliskoistočnog kraljevstva.

Ovo saopćenje je objavljeno u vrijeme kada su saudijski mediji objavili kako je nestali novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, pozivajući se na zvaničnu državnu istragu.

Državni mediji su također objavili kako je kralj Salman naredio promjene u komandi generalne obavještajne agencije, pod nadzorom prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (MBS).

Al-Asiri je radio kao savjetnik MBS-u koji ga je prošle godine postavio na poziciju sa koje je smijenjen jutros i smatra se jednim od najbližih saradnika prijestolonasljednika.

On je „ključna figura u kraljevskom domu, veoma visokopozicionirana osoba“, navodi Andrew Simmons, novinar Al Jazeere koji se javio iz Istanbula nakon objave o smjeni al-Asirija.

„Njega sada kraljevski dvor ističe kao jednog od krivaca za krizu.“

Glasnogovornik koalicije

Al-Asiri nije bio među 15 članova „ekipe za ubistva“ koje su prozvali turski mediji, a za koje turski zvaničnici sumnjaju da stoje iza ubistva Khashoggija.

Al-Asiri je poznat novinarima koji izvještavaju sa Bliskog istoka zbog ranije uloge glasnogovornika međunarodne koalicije koja pod vodstvom Saudijske Arabije djeluje u Jemenu.

U tekstu New York Timesa u četvrtak se navodi kako saudijski vladari razmatraju da okrive al-Asirija za ubistvo Khashoggija, te dodaje kako će to omogućiti davanje vjerodostojnog objašnjenja za ubistvo i pomoći da se skrene krivica sa saudijskog prijestolonasljednika.

Izvor: Al Jazeera