Ko ‘otkačenog’ Dodika drži pod kontrolom

'Aleksandar Vučić, gotovo herostratski i po cenu bizarnosti, voli pobede', piše autor

Piše: Rade Radovanović

Dva meseca nakon zvanične posete Sarajevu, i oduševljene podrške Bosni i Hercegovini i njenoj državnosti, evo Aleksandra Vučića sa svojom vladom, za koji dan u Banja Luci, na slavi Sveti Stefan, odnosno, proslavi 9. januara – Dana republike Srpske. Kao što mu u novembru nije smetalo što mu Dodik prebacuje kako je „odlaskom u Sarajevo odabrao pogrešnog partnera“,  tako i sada ne haje za odluku Ustavnog suda BiH  da je pravoslavna slava Sveti Stefan, koju Banja Luka gura kao dan osnivanja Republike Srpske – neustavna.

Zanimljiva su reagovanja na ovu Vučićevu odluku, ali je indikativno i odsustvo reakcija protivljenja tamo gde se to moglo očekivati.

Uvaženi sarajevski profesor Esad Bajtal, recimo, podseća da „ako već priznajete jednu državu onda je red da priznate i njene institucije, a to je odluka koja se tiče najvećeg suda u ovoj zemlji. Dolazak u Banjaluku na takav način, sa kompletnom Vladom, zapravo je direktni odgovor na sudsku odluku i direktno pristajanje uz Milorada Dodika, koji javno ne priznaje ovu državu, poriče je u svakom momentu već dvadeset godina.”

‘Šampionski’ stil

Beogradski profesor i diplomata Ivo Visković smatra da je odlazak čitave Vlade Srbije u Banjaluku na obeležavanje neustavnim proglašenog Dana RS – “prilično delikatna situacija i pretpostavljam da je na neki način usklađena sa glavnim međunarodnim partnerima. Poslednje što bi nam trebalo je da se sami upucamo u nogu radeći nešto što bi nekome donelo jeftine političke poene na unutrašnjem planu“.

I brojni drugi stručnjaci i analitičari mahom iznenađeni, a poneki i  razočarani najavljenom posetom srpskog premijera Banjaluci pokazujući tako da – ili ne razumeju suštinu Vučićeve politike, ili ne shvataju njegov osobeni „šampionski“ stil vladavine.

U Sarajevu je, recimo, isticao da do njegove posete dolazi nakon što za poslednjih dvadeset pet godina ničeg sličnog iz Srbije nije bilo, te da je za dobrosusedske odnose kakvi do sada nikada nisu postojali …

Aleksandar Vučić, gotovo herostratski i po cenu bizarnosti, voli pobede, rekorde i rezultate kakve pre njega niko, nigde  i nikada nije postigao. U Srbiji je već je ušao u legendu po svojim spasilačkim akcijama pred uključenim TV kamerama, poput one iz februara 2014. kada je, doletevši helikopterom do zavejanih putnika na autoputu u blizini Feketića, spasavao Dete iz smetova…

U  maju 2014, dok mu je vlada bila paralisana ili u haosu, negde u okolini Obrenovca, građanima ugroženim poplavama dopremao je i delio ćebad i boce sa vodom!

Opet, liderski i stoički mentalitet Aleksandra Vučića, na pravi način predstavljaju kadrovi snimljeni tokom vojne parade povodom  Putinove kratke posete Beogradu oktobra 2014.  Elem, nebo se provalilo i dugotrajni pljusak zaliva  učesnike parade, najdražeg gosta sa svitom i domaćine …  Na svečanoj tribini svi pod kišobranima  ili  kabanicama sa kapuljačama … Svi sem srpskog premijera i odabranih članova vlade … Dačića, Gašića … gradonačelnika Malog …  Svi mokri do gole kože  kao da su iz Dunava izvučeni – ali  Aleksandar Vučić srećan i ozarena lica, stavlja do znanja Putinu pod kišobranom:

– Vidi Vladimire Vladimiroviču  kako mi ni kijamet ništa ne može … I kako me moji odabrani saradnici bespogovorno slede… Niko i ne pomišlja da otvori kišobran !

Da, Vučić je tip vođe koji voli da ga podanici slede ! Ali, tada nastaju problemi. Ili zato što saradnici bespogovorno i slepo slede vođu, ili što vođa hoće rezultate i pobede – ne pitajući za cenu.

Bratislav Gašić, smenjeni ministar vojske, kome Vučić još uvek traži zamenu!?!?, keramičar po struci, sledeći vođu u pokušaju da i sam, pred kamerama spasi ugroženo dete, suprotno zakonu i pravilima u teškim meteorološkim okolnostima, naredio je angažovanje posade i let vojnog helikoptera… Poginulo je sedmoro ljudi ! Vučić je rekao da ne da svoje ministre i istraga o ovoj tragediji, zvanično, još uvek traje.

Poslednjih dana pred novu godinu u Srbiji je, po kućama i stanovima, pred decom i ukućanima, tokom noći i pred uključenim kamerama, pohapšeno oko osamdesetoro građana. Vladi odane televizije vrtele su  danima mučne scene hapšenja dok je ministar policije Stefanović u intervujuima i specijalnim emisijama, „dokazivao“ krivice pohapšenih optužujući ih za kriminal i korupciju.

Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke kaže da je za vreme Vučićeve vladavine “uhapšeno 97 članova DS-a, da je na desetine optužnica odbačeno, a donete su samo četiri presude, i to sve oslobađajuće.”

Država Srbija, kažu branioci ljudskih prava, plaća i tek će plaćati  višemilionske odštete građanima za bespravno provedeno vreme iza rešetaka. Neprekidna a premijeru omiljena “bespoštedna borba protiv svih vrsta kriminala i korupcije” ne daje rezultate, ali istraživanja javnosti pokazuju da Vučiću rejting ne opada. Naprotiv!  Vođino glasačko telo, “Srpski narod”,  i kada jedva sastavlja kraj s krajem, zadovoljan je i zahvalan što “Vučić apsi lopove i tajkune koji su opljačkali Srbiju”. Za same presude i ne pita!

Borba i heroji

Ma šta govorili i, za sada, bezuspešno pokušavali lideri ostataka opozicije, Vučić i njegova svita – zapravo su sasvim adekvatni reprezenti dominantne svesti u Srbiji. One većinske koja Vučiću boduje i visoko ceni njegova ukupna “patriotska i nacionalna postignuća”. I to što se još kao mladi student “borio za srpsku državu u Bosni”, i što je bio srpski radikal veran Šešelju, i što je branio “naše heroje Ratka Mladića, Šljivančanina, Karadžića i ostale…”, i što je Nikoliću pomogao da stvori  SNS i pobedi na izborima…

S druge strane, i oni koji se za sve pitaju – Amerika i Evropa, visoko vrednuju Vučićeve reformske rezultate, ma šta ti rezultati objektivno značili. Jer, sa Albancima sa Kosova potpisani su Briselski sporazumi, Vlada striktno ispunjava zahteve i direktive MMF i Svetske banke, otvorena su prva poglavlja o pristupanju Srbije  EU…

Sam američki državni sekretar Džon Keri, prilikom nedavne ministarske konferencije OESC u Beogradu, izrazio je apsolutnu podšku Srbiji čestitajući Aleksandru Vučiću na načinu na koji vodi svoju državu ka Evropskoj uniji…

Potpuno dosledan svom političkom stilu, Aleksandar Vučić će 9. januara u Banja Luci, sa svojom vladom i domaćinima, slaviti Svetog Stefana – neustavni Dan Republike Srpske.

Zauzvrat, od sabraće i predsednika RS opet će tražiti da se ne igraju  referenduma, što će prijateljima sa zapada biti dovoljno da i sami shvate ko “otkačenog” Dodika drži pod kontrolom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera