Ko pobjeđuje u komercijalnoj svemirskoj utrci?

Svemirska utrka između SAD-a i Rusije traje već desetljećima, ali danas se nameće nova, komercijalna.

Falcon Heavy – nova raketa kompanije SpaceX i najsnažnija na svijetu, prvi put je uspješno lansirana sa Floride, što je prekretnica za kompaniju milijardera Elona Muska.

Mogućnost transporta većih težina u svemir, uz vrlo prihvatljivu cijenu moglo bi SpaceX učiniti atraktivnom opcijom za veliki broj potencijalnih kupaca.

Prvi put od početka svemirske utrke SAD-a i SSSR-a, jedna privatna kompanija uspjela je napraviti i uspješno lansirati najjaču raketu na svijetu, pa se mogu očekivati velike promjene na tržištu komercijalnih svemirskih letova, koje će konkurenciju tjerati do novih nivoa.

Svaki let SpaceX-ove rakete Falcon 9 košta oko 62 miliona dolara, dok se cijena leta Falcon Heavyja procjenjuje na oko 90 miliona dolara.

Poređenja radi, cijena jednog leta rakete United Launch Alliancea – Atlasa V kreće od 109 miliona dolara. NASA-in Space Launch System (SLS) još je godinama udaljen od prvog leta, a smatra se da će po letu koštati deset puta više od onog Falcona Heavyja – oko jedne milijarde američkih dolara. Na razvoj SLS-a se u protekloj deceniji već potrošilo oko 19 milijardi dolara, a jednom kada bude operativan, letjet će samo dva puta godišnje.

Privatne kompanije posežu za zvijezdama još od 1980-ih godina kada je osnovana francuska kompanija Arianespace. Ipak, sve donedavno su se kupci uglavnom oslanjali na rakete u posjedu vlada SAD-a i Rusije.

Sve se to počelo mijenjati porastom konkurencije što je rezultiralo većim investicijama u komercijalne svemirske poduhvate širom svijeta.
Prema podacima Statističkog zavoda za transport, SAD vode u utrci sa 202 lansiranja komercijalnih svemirskih letova od 1990 do 2017. godine. Od njih je 70 bilo Atlasovih a 57 Deltinih raketa. Evropa je na drugom mjestu sa 169 lansiranja, prati je Rusija sa 162 lansiranja.

Izvor:Bureau of transportation statistics