Ko su bile sudije u procesu protiv Šešelja

Lattanzi: U BiH je bila direktorica Međunarodnog magistarskog programa o saradnji u borbi protiv međunarodnog transnacionalnog kriminala (ICTY)

Presudu Vojislavu Šešelju donijelo je Sudsko vijeće, kojim je predsjedavala sutkinja Flavia Lattanzi, te sudije Jean-Claude Antonetti i Mandiaye Niang.

Lattanzi se složila sa presudom samo po jednoj tački optužnice, a kasnije je navela da smatra da se tokom donošenja odluke nije uzela u obzir atmosfera zaplašivanja kojoj je Vojislav Šešelj izložio svjedoke, piše na web stranici ICTY.

Dodaje da je Šešelj to radio u sudnici i izvan sudnice putem svojih pomoćnika.

„Taj faktor trebao je biti uključen u analizu dokaza Vijeća te se uzeti u obzir prije izjava različitih svjedoka, koji su kasnije, djelimično ili u potpunosti, povlačili svoje izjave kada su dolazili da svjedoče… Ove izjave, kojima se inkriminira Vojislav Šešelj, često potkrjepljuju jedna drugu…“

Također je navela da je tokom čitanja presude, osjetila da je „vraćena nazad kroz vrijeme u period ljudske historije, prije nekoliko stoljeća, kada je neko rekao – a Rimljani su često to govorili kako bi opravdali svoja krvava osvajanja i ubistva političkih rivala u građanskim ratovima – ‘U vrijeme ratova zakoni zašute’.“

Lattanzi je rođena 4. oktobra 1940. u Addis Abebi. Kao novorođenče završila je u engleskom koncentracijskom kampu u Etiopiji zajedno s majkom, dok je njen otac bio zatvoren u Ugandi. Bila je jedino dijete mlađe od tri godine koje je preživjelo taj kamp.

Na zvaničnoj stranici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju piše da je sutkinja Lattanzi profesorica međunarodnog prava na više univerziteta u Italiji.

Bila je sutkinja ad litem (sudije koje se biraju na četiri godine, za jedno ili više suđenja i više ne mogu biti birani) u predmetu pred Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu (MKSR), direktorica Škole za specijalizaciju u oblasti evropskog prava, direktorica Vijeća direktora Evropskog centra za javno pravo, šefica Katedre za javno pravo.

U Bosni i Hercegovini je bila direktorica Međunarodnog magistarskog programa o saradnji u borbi protiv međunarodnog transnacionalnog kriminala.

Lattanzi  je bila ad litem sutkinja na suđenju bivšem komandantu Armije RBiH Rasimu Deliću. Sutkinja je Međunarodnog suda od 2. jula 2007. godine. 

Antonetti sudija u slučaju “Prlić i ostali”

Šešelj se nakon suđenja zahvalio dvojici sudija Antonettiju i Niangu, rekavši: “Ovog puta se pojavilo dvoje sudija, časnih i poštenih ljudi koji su pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska. Doneli su jedinu pravu presudu. Izražavam ogromno žaljenje što moji bliski prijatelji Milan Martić u zatočeništvu, Zdravko Tolimir koji je pogubljen, Radovan Karadžić i mnogi drugi nisu imali časne i poštene sudije i oni bi bili oslobođeni da je bilo tako.”

Sudsko vijeće zaključilo je da je sama optužnica bila izrazito loše postavljena, a imali su i niz primjedbi na sam rad Tužilaštva. Zamjerili su postavljanje “maksimalističkih zahtjeva”, konfuznost, očigledne suprotnosti.

Sudija Jean-Claude Antonetti bio je predsjedavajući sudskog vijeća u predmetu “Prlić i ostali”, Envera Hadžihasanovića (osuđen na 3,5 godine) i Amira Kubure (osuđen na dvije godine).

U prvostepenoj presudi kojom je bivši predsjednik vlade bivše samozvane hrvatske republike Herceg-Bosne osuđen na 25 godina zatvora, Vijeće je većinom glasova utvrdilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu sa prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Međutim, s tim se nije složio Antonetti.

Rođen je 13. jula 1942 u Francuskoj. Na početku karijere je radio kao državni službenik, a zatim započinje sudsku karijeru (1979. do 1984.), nakon čega radi u Ministarstvu pravde Francuske.

Bio je javni tužilac u Senlisu, potpredsjednik Višeg suda u Parizu, pravni savjetnik francuskog premijera i francuskog predsjednika (Jacquesa Chiraca), predsjedavajući sudija Apelacionog suda u Parizu, te član Savjetodavne komisije za ljudska prava. Sudija je Međunarodnog suda od 1. oktobra 2003.

Niang zamijenio sudiju Harhoffa

Vojislav Šešelj u julu 2013. godine zatražio je izuzeće sudije Frederika Harhoffa, zbog sumnje u njegovu pristrasnost. Sud je prihvatio Šešeljev zahtjev i umjesto Harhoffa imenovao sudiju Mandiaye Niang.

Sudija Mandiaye Niang iz Senegala, rođen je 20. septembra 1960. Bio je sudija Regionalnog suda u Dakaru, zastupnik Tužilaštva pri Državnom tužilaštvu Vrhovnog suda Senegala.

Obavljao je više pravnih i općih savjetničkih funkcija na Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu, bio je viši pravni savjetnik sudija pretresnih vijeća MKSR-a, specijalni savjetnik sekretara Suda, regionalni predstavnik Ureda UN-a za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) za južnu Afriku.

Niang je 30. oktobra 2013. položio zakletvu i imenovan je u zajedničko Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, nakon što ga je generalni sekretar Ujedinjenih naroda 11. septembra 2013. imenovao za stalnog sudiju.

Izvor: Al Jazeera