Ko su borci pokreta Husi u Jemenu

U posljednje tri godine pokret Husi ostvario je značajne političke i vojne napretke. Osnovani su 1992. godine, a pet godina kasnije dobijaju politički okvir, predvođen Husejnom Beduddinom al-Husijem.

Nakon njegovog ubistva 2004. godine, vodstvo preuzima njegov brat, 32-godišnji Abdulmelik Al-Husi. Protivnici mu često zamjeraju nesklad između riječi i djela, između političkih proglasa i vojnog djelovanja na terenu.

Prema izvorima jemenskih službi sigurnosti, vojno krilo Husija broji gotovo 10.000 boraca.

Imaju vlastite tvornice oružja na sjeveru zemlje, kao i veliko skladište naoružanja u glavnom gradu Sana'ai.

‘Operacija spržena zemlja’

Oružje nabavljaju posredstvom trgovaca oružjem, plemenskih saveznika i oficira jemenske vojske. Predsjednik Abd Rabbu Mansour Hadi je više puta optužio Iran da finansijski stoji iza pokreta Husija.

Brojna groblja Husija podsjećaju na razdoblje u kojem je pokret vodio šest ratova protiv vlade u Sana'ai.

Prvi rat počeo je 2004. godine, u planinskom području na sjeverozapadu zemlje. Posljednji konflikt u kojem su učestvovali je iz 2009. godine, tokom rata nazvanog “Operacija spržena zemlja”.

Husiji ponovno dolaze u fokus na vojnom, ali i političkom planu, učestvujući u nacionalnom dijalogu nakon revolucije iz 2011. godine, u kojoj je sa vlasti svrgnut predsjednik Ali Abdullah Saleh.

Posljednje tri godine Pokret je ostvario značajne političke i vojne napretke. Potpuno kontrolira oblast Saada na sjeveru zemlje, iz koje su protjerali selefijske borce.

Na sjeverozapadu, u oblasti Jewf, otvaraju novo žarište, gdje neprekidno vode borbe protiv jemenske vojske i sunitskih plemena.

U julu, uz pomoć ostataka svrgnutog režima, uspostavljaju kontrolu u oblasti Amran.

Odbijen prijedlog

Prijedlog Nacionalnog kongresa, prema kojem bi se zemlja podijelila na šest provincija, vođe pokreta glatko odbijaju, čime se onemogućava federalno ustrojstvo zemlje.

Dva su glavna razloga odbijanja takvog prijedloga: prvi je da bi pokretu bio onemogućen izlaz na Crveno more, preko luke Midi u oblasti Hajije; drugi je da bi izgubili kontrolu nad naftom bogatim poljima u pokrajini Al-Jewf na sjeveru.

Osamnaestog augusta Husiji su počeli, kako su je nazvali, novu revolucionarnu etapu, koja bi bila sinteza mirnih protesta i vojnog djelovanja.

Postavljeni su protestni kampovi na više lokacija u Sana'ai, uglavnom ispred Vladinih zgrada, čime je paraliziran život u glavnom gradu.

Izvor: Al Jazeera