Ko su Katalonci?

Mnogi snažnu ekonomiju Katalonije smatraju pokazateljem da će ona biti održiva kao suverena država (EPA)

Katalonci su narod koji živi u “Paisos Catalans”, odnosno u Katalonskim zemljama, koje čine Valencia, Balearski otoci, dijelovi španske regije Aragon, Roussillon na jugoistoku Francuske te sama Katalonija.

Nedjeljni referendum nije pokrivao cijele Katalonske zemlje. Ograničen je samo na Kataloniju, područje u sjeveroistočnoj Španiji, u kojoj živi 7,5 miliona ljudi. To područje čini 15 posto španske populacije i 20 posto njene ekonomije.

Katalonci imaju izrazitu historiju, kulturu i jezik.

Salvador Dali, Antoni Gaudi, Joan Miro, Ferran Adria i Pep Guardiola su među najpoznatijim španskim Kataloncima.

Historija Katalonije

Definirana regija Katalonije se prvi put spominje u 12 stoljeću, stotinama godina prije ujedinjenja Španije. Nakon dekreta Nueva Planta iz 1716, potpala je pod direktnu vladavinu Madrida.

Katalonska autonomija je tema koja se često ponavlja tokom historije zemlje.

Godine 1931, kada je Španija postala republika, Kataloniji je data veća politička autonomija unutar okvira države.

Međutim, u deceniji nakon Španskog građanskog rata, vojna vlada Francisca Franca je regiji ukinula autonomiju.

Tokom Francove vladavine od 1939. do 1975. katalonska kultura je žestoko potisnuta. Simboli katalonskog identiteta poput “kastela”, odnosno kula od ljudi, zabranjeni su, a roditelji su bili prisiljeni djeci davati španska imena.

Ograničenja za jezik

Katalonski jezik (koji se također govori u Valenciji i na Balearskim otocima) ograničen je, a bilo je zabranjeno govoriti ga u javnosti.

Kako se demokratija u Španiji razvijala nakon Franca, katalonska autonomija se ponovno pojavila i razvila se.

Godine 1979, objavljen je novi Statut o autonomiji Katalonije, koji je obnovio katalonski parlament. Izbori za 135-člano tijelo su održani naredne godine, 20. marta.

Regija, koja čini jednu od 17 španskih “autonomnih zajednica”, ima vlastitu policiju i ovlasti nad pitanjima poput obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

Postoje i odredbe za zaštitu katalonskog identiteta, uključujući status zajedničkog jezika za katalonski i kastiljski, te zakon koji nalaže da nastavnici, ljekari i uposlenici u javnog sektoru koriste katalonski jezik na svom radnom mjestu.

Napori za nezavisnost

Međutim, napori za potpunu nezavisnost su dobili zamah proteklih godina, prije svega nakon španske dužničke krize 2008. godine.

Zagovornici nezavisnosti tvrde da Katalonija, koja je jedna od najbogatijih španskih regija, daje više finansijske podrške Španiji nego što je dobija od centralne vlade u Madridu.

Mnogi smatraju snažnu ekonomiju regije pokazateljem da će ona biti održiva kao suverena država.

Gotovo 1,6 miliona ljudi živi u Barceloni, prijestolnici Katalonije, koja je velika turistička destinacija.

Nedjeljni referendum o nezavisnosti je drugi referendum o nezavisnosti održan u protekle tri godine.

Izvor: Al Jazeera