Ko su regionalni kandidati za Oscara

Film „Djeca“ premijerno je prikazan u maju na Cannes Film Festivalu (AFP)

Dugometražni igrani film reditelja Gorana Paskaljevića, pod nazivom ‘Kad svane dan’ izabran je kao srbijanski kandidat za prestižnu filmsku nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg filma na jeziku koji nije engleski.

U konkurenciji su bila tri filma, a pored ‘Kad svane dan’, učestvovali su filmovi ‘Parada’ Srđana Dragojevića i ‘Ustanička ulica’ Miroslava Terzića.

‘Kad svane dan’ priča je o penzioniranom profesoru muzičke kulture Miši Brankovu (Mustafa Nadarević), koji spletom neobičnih okolnosti otkriva svoje pravo porijeklo. Na mjestu gdje je nekada bio nacistički logor za Jevreje u Drugom svjetskom ratu, radnici slučajno pronalaze limenu kutiju s dokumentima koju je davne 1941. godine zakopao logoraš Isak Weiss. 


Mustafa Nadarević [Wikipedia]

Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Weissovi, koji su ga prije nego što su odvedeni u logor dali na čuvanje prijateljima, porodici Brankov.

Izbor srbijanskog filma za nagradu Oscar zasjenjen je sukobom reditelja Dragojevića i Paskaljevića, u kojem Dragojević optužuje Paskaljevića za protežiranje svog filma unutar Akademije.

Najavljena tužba

Mediji u Srbiji su javili da je iz advokatske kancelarije “Sibinović” stiglo javno obavještenje da je reditelj Paskaljević tužio Dragojevića i filmskog kritičara Milana Vlajčića.

Film ‘Djeca’ rediteljice Aide Begić je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Američke filmske akademije.

Odluku o tome donijela je komisija Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, koju je ranije potvrdila Američka filmska akademija, i u kojoj su između ostalih, bili reditelji Ahmed Imamović, Danis Tanović, Srđan Vuletić, Faruk Lončarević, Srđan Šarenac i Ines Tanović.

Film ‘Djeca’ premijerno je prikazan u maju na Cannes Film Festivalu, a nagrađen je i specijalnom nagradom žirija.

Pored ‘Djece’ bio je prijavljen i ‘Film mobitelom’ Nedžada Begovića.

Makedonski predstavnik na dodjeli Oscara je film ‘Treće poluvrijeme’, Darka Mitrevskog. Uradak kojeg je makedonska vlada prozvala filmom od nacionalnog interesa govori o nogometnom timu FC Macedonia, kojeg je, za vrijeme Drugog svjetskog rata, vodio trener Jevrej.

Protest Bugara

Film je baziran na istinitom događaju, a glavne uloge tumače Sasko Kocev i Katarina Ivanovska.

I makedonski film je prožet kontroverzom. Bugarski članovi Evropskog parlamenta su bili ogorčeni zbog filma i pozvali su evropskog komesara za proširenje, Stefana Fuellea da, zbog filma, ukori Skoplje.

Izrazili su zabrinutost da film „pokušava manipulirati historijom Balkana“ i „širiti mržnju“ prema Bugarima.

Reditelj je ove tvrdnje opovrgnuo.

“Mi očekujemo od vas da pokrenete pitanje upotrebe jezika mržnje prema Bugarskoj u službenim kontaktima s makedonskim institucijama u procesu pridruživanja Republike Makedonije EU”, traži se u pismu od povjerenika EU za proširenje Stefana Fuellea.

Izvor: Al Jazeera i agencije