Koalicija: Američki avion oborio sirijsku letjelicu

Sirijska vojska navela je da je avion oboren u vrijeme sirijske borbene misije protiv boraca grupe ISIL (AP)

Američki borbeni avion oborio je letjelicu sirijske vojske nakon što je bombardirala snage koje se bore protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sjeveru Sirije, saopćila je koalicija predvođena SAD-om.

“Avion sirijskih vladinih snaga Su-22 izbacio je u 18:43 bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabqaha i, u skladu s pravilima angažiranja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, američki F/A-18E Super Hornet odmah ga je oborio”, navodi se u saopćenju združenih snaga.

Kako se navodi, dva sata ranije snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu napale su pripadnike SDF-a u gradu južno od Tabqaha.

Tom prilikom, kako se tvrdi, ranjen je određeni broj boraca SDF-a i oni su protjerani iz grada, prenijela je agencija AFP.

“Letjelica koalicije potom je zaustavila proboj prorežimskih snaga upotrebom sile”, kaže se u saopćenju.

‘Avion se srušio, pilot nestao’

Sirijska vojska prethodno je objavila da su koalicione snage, predvođene SAD-om, oborile sirijski vojni avion kod Raqqe.

Vojska je navela da je avion oboren u vrijeme sirijske borbene misije protiv boraca grupe ISIL.

Ovo saopćenje vojske objavljeno je na sirijskoj državnoj televiziji, a u njemu se navodi da se avion srušio i da je pilot nestao.

Dodaje se i da se incident dogodio u popodnevnim satima, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije