Koalicija zaustavila napredovanje ISIL-a

Međunarodna koalicija protiv grupe Islamska država Irak i Levant saopćila je u srijedu, na sastanku u Briselu, kako je konačno zaustavljeno napredovanje ISIL-a kroz Irak i Siriju, prenose agencije.

“Učesnici su napomenuli da globalna kampanja protiv ISIL-a počinje davati rezultate. Napredovanje ISIL-a kroz Siriju i Irak je zaustavljeno”, navodi se u saopćenju te koalicije, koje je dostavljeno agenciji AFP.

Abadi: Izazov za cijeli svijet

“Mislim da moramo izgraditi veoma jako partnerstvo. Irak traži podršku svih prijatelja na svijetu u ovoj borbi. Izazov s kojim se suočavamo nije izazov samo za Bliski istok, već za cijeli svijet. ISIL je kriminalna organizacija, koja je počinila zločine u Iraku i drugim regijama, a u stanju su počiniti i druga zlodjela. Zbog toga ih moramo zaustaviti”, poručio je u Briselu irački premijer Haider al-Abadi.

U saopćenju sa sastanka, koji je okupio ministre vanjskih poslova država koje su dio međunarodne koalicije protiv ISIL-a u sjedištu NATO-a, navodi se da “iračke i kurdske snage, uz podršku koalicionih zračnih udara, sada ponovo vraćaju teritoriju u Iraku”.

Učesnici su se, također, složili da razviju višestruku strategiju za borbu protiv ISIL-a, uključujući zaustavljanje ulaska stranih boraca, prekidanje finansiranja grupe i ukidanje legalizacije njenog moćnog brenda na društvenim mrežama.

Pusić: Demonstrirati zajedništvo

Koalicija za borbu protiv ISIL-a pokazuje visok stepen jedinstva i zajedništva, a Hrvatska joj pridonosi municijom i humanitarnom pomoći, rekla je u srijedu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka koalicije.

Ona je kazala da ovaj sastanak nije bio skup na kojem države učesnice preuzimaju nekakve obaveze, nego je njegova svrha “demonstrirati zajedništvo, od Japana do arapskih zemalja, Sjedinjenih Država i svih država naše regije”.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ističe kako ova država ima evidenciju o svojim građanima koji su se pridružili ISIL-u te da je spremna doprinijeti globalnoj borbi protiv terorizma.

“Mi smo evidentirali ko je iz Srbije otišao da se bori u Iraku i Siriji, a ti ljudi mogu da budu problem kada se vrate u zemlju”, rekao je on nakon sastanka u Briselu.

Dačić je dodao da će Srbija uskoro donijeti zakone kojima će sankcionirati odlazak svojih građana na ratišta u inostranstvu.

“Kaznićemo ne samo one koji su se pridružili ISIL-u, već svakog ko učestvuje u ratovima koji se Srbije ne tiču”, istakao je on.

Problem je i dalje prisutan

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija također je učestvovao na prvom plenarnom skupu globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

On je naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da i formalno pristupi koaliciji i doprinese međunarodnoj borbi protiv svih vidova terorizma.

“Naša aktivna uključenost u koaliciju je logičan naredni korak. Vođeni našim iskustvom, ove godine smo zakonski uredili prevenciju odlaska naših državljana u ratne zone, čime je značajno smanjena njihova participacija u Siriji i okolnim područjima. Problem je manji, ali je i dalje prisutan. Ključno pitanje je kako se suočiti s korijenima krize, siromaštvom i nepravdom, kako bi se spriječilo širenje i postojanje novih, ali u prirodi sličnih prijetnji”, rekao je Lagumdžija.

“Slovenija već izvodi određene aktivnosti, koje se odnose, prije svega, na sprečavanje finansiranja ISIL-a i općenito terorizma”, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

“Zatim uvodimo mjere protiv regrutiranja boraca u Sloveniji i pokušavamo spriječiti odlazak tih boraca preko Slovenije u treće zemlje, ili odlazak u borbu za ‘islamsku državu'”, kazao je on nakon sastanka u Briselu.

Težak udarac

Ranije u srijedu američki državni sekretar John Kerry izjavio je kako bi borba međunarodne koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, protiv ISIL-a, mogla potrajati godinama, dodajući da su zračni udari koalicije već nanijeli težak udarac ISIL-u.

Koalicija zračnim napadima u Iraku i Siriji pokušava zaustaviti napredovanje ISIL-a, koji je osvojio velike predjele tih zemalja i ubijao civile.

Kerry je rekao da je više od 62 partnera angažirano u koaliciji pokrenutoj prije manje od tri mjeseca, a u njoj su evropske, arapske, sjevernoameričke i azijske zemlje, navodi njemačka novinska agencija DPA.

“Naša predanost vjerovatno će se mjeriti godinama, ali naši napori već daju značajne rezultate”, izjavio je Kerry na prvom sastanku ministara vanjskih poslova članica koalicije u Briselu, na kojem prisustvuju predstavnici 60 zemalja.

“Gotovo 1.000 zračnih napada nanijelo je veliki udarac vodstvu ISIL-a i štetu njegovim logističkim i operativnim sposobnostima”, dodao je Kerry, prenosi Reuters.

On je rekao da će sastanak poslati poruku “da smo ujedinjeni i napredujemo na svim frontovima i da ćemo nastaviti s tom kampanjom koliko god bude potrebno za pobjedu”.

Zračni napadi će biti nastavljeni “koliko bude potrebno”, a uvježbavanje i savjetovanje iračkih snaga će se “proširiti”, dodao je Kerry.

ISIL – prijetnja zajedničkim interesima

“Naše zemlje se razlikuju po kulturi, historiji, naslijeđu, ali imamo zajedničkog neprijatelja. ISIL je prijetnja našim zajedničkim interesima i vrijednostima”, naglasio je.

Iako se sastanak održava u sjedištu NATO-a, ne radi se o “NATO događaju”, a sjedište Sjevernoatlantskog saveza izabrano je zbog “logističkih razloga”, rekao je Kerry.

Kako piše Reuters, Washington želi razgovarati o političkoj koordinaciji među članicama koalicije.

Kerry je, također, pohvalio ulogu arapskih zemalja u borbi protiv ISIL-a, a osim Iraka, sastanku su prisustvovali predstavnici Kuvajta, Bahraina i Maroka.

Kerry, koji se uoči sastanka susreo s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem, također je istaknuo “značajan napredak” nove Vlade u Bagdadu u ujedinjenju zemlje protiv ISIL-a.

Spomenuo je sporazum između Vlade i Kurda o izvozu nafte i prihodima od prodaje “crnog zlata” te odluku Bagdada da pusti na slobodu zarobljenike protiv kojih nije podignuta optužnica, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije