Kod Postojnske jame nađena oprema za prisluškivanje iz Titovog doba

Kako kaže Marjan Batagelj, prvi čovjek uprave hotela i pećine, špijunske prostorije su napravljene najvjerovatnije 1969. godine (AP)

Četiri sobe za prismotru, koje potiču još iz vremena bivše Jugoslavije, kao i prašinom prekrivena oprema za prisluškivanje otkriveni su iza jednog slovenskog hotela koji se nalazi pored jedne od najvećih krečnjačkih pećina na svijetu, piše agencija Reuters.

Sobe za prisluškivanje nalazile su se iza čvrstih, čeličnih vrata otkrivenih tokom radova na renoviranju iza hotela Jama i vode direktno u unutrašnjost Postojnske jame.

Kako kaže Marjan Batagelj, prvi čovjek uprave hotela i jame, špijunske prostorije su napravljene najvjerovatnije 1969. godine.

On dodaje kako je manjak vlažnosti u sobama stvorio idealne uvjete za plasiranje osjetljive opreme, a debeli sloj prašine nagovještava kako dugo niko nije ulazio u te sobe.

„Ovi centri su bili dio šireg sistema za prisluškivanje koji je vodila tajna partijska policija UDBA“, izjavio je istražitelj Igor Omerza koji je napisao nekoliko knjiga o historiji Slovenije.

„Oni su koristili ovakvu opremu za praćenje ljudi za koje su vjerovali kako su njihovi politički protivnici.“

Desetodnevni rat

Omerza je istakao kako je bivši jugoslovenski lider Josip Broz Tito često bivao u ovom hotelu, kao i brojni domaći i strani zvaničnici. Kablovi koji iz soba za prismotru idu ka hotelu ukazuju kako su i neke sobe u hotelu bile ozvučene, dodao je on.

„Sumnjam da su Tita prisluškivali, vjerovatno se ne bi usudili to uraditi, no sve je moguće. Mislim kako su primarno prisluškivali goste koje je on tu primao, strance“, kazao je Omerza.

Reuters podsjeća kako je Slovenija, alpska država u kojoj živi dva miliona ljudi, bila dio Jugoslavije do 1991. godine kada je proglasila nezavisnost, da bi potom uslijedio kratki, 10-dnevni rat.

Slovenija je postala dio Evropske unije 2004. godine, a tri godine kasnije je usvojila i euro kao monetu.

Izvor: Agencije