Kod Prijedora pronađeno 60 skeletnih ostataka

Iz Jakarine Kose su 2001. godine ekshumirana 373 posmrtna ostatka (Anadolija)

Na lokalitetu masovne grobnice Jakarina Kosa, na području Prijedora, proteklih sedmica ekshumirano je novih 60 skeletnih ostataka, potvrdila je za Anadoliju Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale Bosne i Hercegovine.

“Ekshumirano je 60 novih skeletnih ostataka. Ne kažem da je to 60 žrtava, jer je tu u nekim slučajevima samo po jedna kost. Negdje će biti deset kostiju a jedna žrtva, a negdje, nažalost, jedna kost jedna žrtva. Nažalost, ima i takvih slučajeva – jedna kost je sve što je pronađeno i što će ikada biti pronađeno. Nadamo se da ćemo kompletirati barem neka tijela, ili ćemo pronaći nove identitete. Dakle, mi smo pronašli 60 novih skeletnih ostataka, ali da li su to novi identiteti, ne znamo dok se ne uradi DNK analiza”, istakla je Čengić.

Podsjetila je da je posljednja velika grobnica, koja je otkrivena 2013. godine, Tomašica, iz koje je ekshumirano 435 posmrtnih ostataka, od toga 275 kompletnih tijela.

“Mi smo se ponovo vratili na Jakarinu Kosu, na području Prijedora. Trenutno je u toku ponovno pretraživanje Jakarine Kose, a iz te masovne grobnice su 2001. godine ekshumirana 373 posmrtna ostatka. Riječ je o prijedorskim civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, odnosno dio Tomašice izmješten je na Jakarinu Kosu. Ove dvije grobnice povezala je DNK analiza, jer smo dio tijela pronašli u Tomašici i dio tijela na Jakarinoj Kosi”, naglasila je Čengić.

Nedostaje 200 žrtava

Pretraživanje, odnosno ekshumacija na ovom lokalitetu će biti nastavljena i u narednom periodu.

Tijela su ovdje bačena, potom su na njih bačene eksplozivne naprave, minirano je područje, kazala je Čengić.

Nova ekshumacija na Jakarinoj Kosi počela je prije 20-ak dana.

“Zapravo, prvenstveno je bila riječ o pretraživanju Jakarine Kose, a kada smo i pronašli posmrtne ostatke, riječ je i o ekshumaciji. U Identifikacijskom centru Šejkovača će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko tehnička obrada. Posmrtni ostaci će biti poslani na DNK analizu, kako bismo sa sigurnošću utvrdili identitet ekshumiranih skeletnih ostataka”, kazala je Čengić.

Dodaje da su informacije govorile da se na lokalitetu Tomašica nalazi između 900 i 1.000 tijela.

“Nama, u odnosu na ono što smo pronašli, nedostaje 200 žrtava. Da li se one nalaze na Jakarinoj Kosi, ili na nekom trećem lokalitetu, u ovom trenutku ne znamo. Detaljno ćemo pretražiti lokalitet Jakarine Kose, i to će trajati u duži period”, poručila je Čengić.

Izvor: Agencije