Koja su prava i obaveze izbjeglica?

Izbjeglice bi trebale imati jednaka prava kao i domicilni građani, kada je riječ o pravnoj pomoći i pristupu sudovima (AP)

Prošlo je 65 godina od usvajanja Konvencije o izbjeglicama, dokumenta koji obuhvaća prava, ali i obaveze osoba koje zbog različitih, ali definiranih okolnosti, moraju napustiti svoju zemlju.

Prema definiciji, izbjeglica je osoba koja se “nalazi izvan države svog državljanstva i koja zbog osnovanog straha od progona zbog rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog uvjerenja ne želi ili se ne može staviti pod zaštitu te države”.

Konvencija o statusu izbjeglica usvojena je 1951. godine na konferenciji veleposlanika pri Ujedinjenim narodima u Ženevi i predstavlja osnovni dokument kojim se regulira status izbjeglice, odnosno na osnovu koje se procjenjuju okolnosti i ispunjava li netko uvjete za stjecanje izbjegličkog statusa.

Jednaka prava kao i domicilnim građanima

Konvencija podrazumijeva da izbjeglice trebaju poštovati zakone i propise za održavanje javnog reda u državi u kojoj se nalaze.

Trebali bi također imati jednaka prava kao i domicilni građani, kada je riječ o pravnoj pomoći i pristupu sudovima.

Države potpisnice Konvencije trebale bi – izbjeglicama koje legalno borave na njenom teritoriju – pružiti istu javnu pomoć i podršku koja se pruža i njihovim državljanima.

Konvenciju su 1951. godine potpisali predstavnici 26 država, a tokom godina pridužilo im se još 120 država.

Izvor: Al Jazeera