Kojašević: Možemo do plasmana na SP u Rusiji

'Ako nastavimo ovako dobro da igramo i ako budemo imali i sreće, naše prisustvo u Rusiji neće doći u pitanje', rekao je Kojašević (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Muhamed Bikić

Pobjeda reprezentacije Crne Gore protiv Danske u Kopenhagenu odjeknula je fudbalskom Evropom.  Gol odluke je postigao Fatos Beqiraj u 32. minuti, a jedan od aktera te povijesne pobjede Crnogoraca bio je i Damir Kojašević, aktuelni prvotimac skopskog Vardara. Upravo smo sa tim kvalifikacijskim susretom za Mundijal 2018. godine u Rusiji i započeli priču sa popularnim Piksijem…

„Iskreno, niko ovo nije očekivao, pa ni ja. Poslije pobjede nad Kazahstanom otišli smo u Kopenhagen da igramo rasterećeno. Znali smo da Danskoj treba pobjeda i da će nas od prve minute napasti, tako da je naš selektor Ljubiša Tumbaković postavio sjajnu formaciju. Čekali smo ih na kontri i na kraju nam se to isplatilo. Mogu reći da mi je mnogo drago sto pružam sjajne partije i u reprezentaciji. Ovo sam čekao dugo vremena i na kraju mi se ostvario san o kojem sam sanjao“, kaže Kojašević i nastavlja o šansama reprezentacije Crne Gore u kvalifikacijama za Mundijal. Crnogorci u tri utakmice imaju dvije pobjede, nad Kazahstanom i Danskom i jedan remi sa Rumunijom, a u E grupi su još Poljska i Armenija.

„Naravno da možemo do plasmana na Mundijal u Rusiju, jer smo u proteklim kvalifikacionim utakmicama napravili sjajne rezultate i tom istorijskom pobjedom u Kopenhagenu smo skrenuli pažnju na sebe.  Sada se priča o nama i svi nas gledaju sa veliki respektom. Sve je u našim rukama. Ako nastavimo ovako dobro da igramo i ako budemo imali i sreće, naše prisustvo u Rusiji neće doći u pitanje, a to bi bio najveći uspjeh crnogorskog fudbala od sticanja nezavisnosti. Ja sam veliki optimista i vjerujem u naš uspjeh“.

Bordo dres

Damir Kojašević je rođen 3. juna 1987. godine u Podgorici, svoju karijeru započeo je u Dečićima…

„U Tuzima je krenula moja fudbalska priča, da bi me sa 18 godina kupila Jagielonia Bialistok gdje sam ostao naredne dvije i po godine, a u međuvremenu sam igrao i za Gornik Leczna. Odlično me je krenulo i već sa 19 godina su me proglasili najboljim stranim igračem poljske lige. Nažalost, zbog nesuglasica sa trenerom, vratio sam se u Crnu Goru, gdje sam ostao naredna tri mjeseca, igrajući za Zetu i opet otišao van granica domovine“.

Kojašević je jedno vrijeme bio i stanovnik bosanskohercegovačke prijestolnice , gdje je nosio dres FK Sarajeva…

„ U Sarajevu sam bio dvije godine, koje ću itekako pamtiti po mnogo čemu. Igrao sam sjajno, imao sam publiku koja me je itekako simpatizirala, naravno i ja njih. Međutim, zbog finansijskih problema sam morao da napustim Sarajevo.  Taj period u Sarajevu će mi ostati u lijepom sjećanju, pogotovo što je FK Sarajevo jedan od najvećih klubova u Bosni i Hercegovini i bila mi je velika čast nositi njihov bordo dres. Mnogo su me navijači voljeli, a ja sam im vraćao sjajnim partijama. I danas mi šalju poruke putem društvenih mreža i pitaju da li ću se nekada vratiti u Sarajevo i da li ćemo se opet zajedno radovati. Nadam se da ću jednog dana ponovo obući dres FK Sarajeva i čuti Horde sa sjevera“.

Sa Astanom osvojio sve

Nakon igranja u Sarajevu, slijedi povratak u domovinu, zatim odlazak u inostranstvo, pa opet povratak u Crnu Goru.

„Vratio sam se opet u Crnu Goru, u Fudbalski klub Budućnost. Ni tamo se nisam puno zadržao, svega tri mjeseca. Poslije osvojene titule, kupila me Astana, u kojoj sam proveo tri godine i sa kojom sam osvojio sve što je moglo da se osvoji. Na kraju isteka ugovora imao sam dosta ponuda, ali sam se odlučio vratiti kući iz porodičnih razloga. U tom periodu sam igrao u Fudbalskom klubu Mladost u kojem sam, također,  pružao sjajne partije i doveo ih do osvajanja titule. I to je bio lijepi period moje karijere, života, jer sam dobio sina Alija, moju najveću radost“.

Danas Damir Kojašević nosi dres skopskog Vardara, gdje također pruža sjajne partije…

„Kada mi je stigla ponuda iz Vardara, niti jednog trenutka se nisam dvoumio. Jer se ta ponuda ne odbija i mogu reći da sam mnogo zadovoljan u Vardaru. I  danas nosim dres skopskog Vardara, gdje također dobro igram, a prošle godine smo osvojili titulu prvaka. Ove godine bježimo sedam  bodova drugoplasiranoj ekipi Skendiji. Uslovi u Vardaru su izvanredni, svaki igrač bi poželio da ih ima. Imamo bazu koju nijedan klub iz bivše Jugoslavije nema“.

Nadimak Piksi

Zanimale su nas i dalje ambicije prvotimca Vardara i reprezentativca Crne Gore.

„Imam ugovor još dvije godine, tako da se ne opterećujem oko nekog drugog kluba. U svakom slučaju, moje ambicije su kao i do sada, a to je da pružam sjajne partije za reprezentaciju Crne Gore i za fudbalski klub Vardar“.

I na kraju, zbog čega nadimak Piksi?

„Nadimak Piksi mi je dao tata jer je puno volio čuvenog Dragana Stojkovića kad je igrao u Crvenoj Zvezdi i reprezentaciji bivše Jugoslavije. A mene su odmalena zvali Piksi, što mi je bilo itekako drago. Kako znam za sebe, ja sam volio loptu više od svega i tako mi je na kraju ostalo – da volim i igram fudbal i da me zovu Piksi“, kaže Damir Kojašević.

Izvor: Al Jazeera