Koji je stvarni obim iranskih snaga u Siriji?

Izrael tvrdi da je raketiranje izvedeno u znak odmazde zbog iranskog granatiranja izraelskih položaja na Golanskoj visoravni (EPA)

U četvrtak je iznenada porasla napetost između Irana i Izraela, kada su obje strane počele naizmjenično raketirati jedna drugu.

Postavlja se pitanje: Koji je, zapravo, obim iranskih snaga unutar Sirije i u kom pravcu se stvari kreću?

Iran je već ranije intervenirao u sirijskom sukobu i tamo rasporedio svoje snage, pod izgovorom da se bori protiv terorizma oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Prema informacijama koje navodi francuski dnevni list Le Parisien, te snage više nisu prisutne u Siriji.

Čuvari islamske revolucije

Ovaj list prenosi izjavu Pierrea Razzouxa, direktora Instituta za strateška istraživanja, koji kaže kako cilj prisustva Irana u Siriji nije bio sudjelovanje u borbama, nego zastrašivanje.

Umjesto toga, tvrdi Razzoux, Iran se oslanja na “vojne savjetnike”, kako ih skromno naziva, a oni su, zapravo, pripadnici Čuvara islamske revolucije.

Poznato je da oni djeluju uporedo s iranskom vojskom.

Razzoux dalje pojašnjava kako niko ne može znati koliko ih je, zapravo, prisutno u Siriji, jer se Iran oslanja i na prisustvo šiitskih milicija u Siriji, kao i na Hezbollah u Siriji i u Libanu.

Karim Pakzad, istraživač Instituta za međunarodne i strateške odnose, koji se bavi pitanjima Bliskog Istoka, smatra da je Iran svjestan činjenice da ne može zauvijek držati svoje snage na izraelskoj granici.

Uključivanje Hezbollaha i milicija

On tvrdi da postoji dugoročni cilj, a to je da se napravi kopneni koridor kako bi se omogućilo povezivanje Irana s Libanom i Mediteranom, s ciljem izvoza plina i nafte u Evropu.

Pakzad je kategoričan po pitanju lokacija gdje se nalaze iranske snage te da li predstavljaju prijetnju.

Tvrdi da su te lokacije poznate svim obavještajnim službama i da je Izrael u pravu što se brine zbog prisustva tih snaga, s obzirom da je Teheran uvijek obećavao da će uništiti Izrael.

Ukoliko se napetost ne smiri, Pakzad kaže da nije isključena mogućnost da se i druge snage uključe u korist Irana, poput Hezbollaha i iračkih milicija, a to bi, kako kaže, moglo baciti regiju u haos.

Izvor: Agencije