Koji se MUP-ovi u BiH naoružavaju i zašto?

Potrebe MUP-ova se mogu odnositi na zasarjelost naoružanja, tvrdi Nedžad Ahatović (Arhiva)

Objave bh. entiteta Republika Srpska i ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona da ove godine planiraju nabavku vatrenog oružja, privukle su proteklih dana veliku pažnju bh. javnosti.

Al Jazeera je kontaktirala i ostalih osam MUP-ova u Federaciji BiH s upitom da li oni planiraju 2018. opremiti svoje policijske snage novim vatrenim oružjem, a odgovore smo dobili iz četiri kantonalna ministarstva –Srednjobosanskog, Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Zeničko-dobojsko kantona.

Iz sva četiri ministarstva nam je rečeno da za ovu godinu nisu planirane nabavke vatrenog oružja bilo koje vrste.

Međutim, kako su naveli iz MUP-a Srednjobosanskog kantona, tamo je izvršen odabir 46 kadeta koji će biti upućeni na osnovnu obuku na Policijsku akademiju u Sarajevu.

“Imajući u vidu trenutno stanje zaliha vatrenog oružja, uputiti ćemo prijedlog Vladi SBK/KSB za odobrenje nabavke 40 službenih pištolja za potrebe Uprave policije”, kazali su nam iz tog ministarstva.

Redovna i vanredna nabavka oružja

Sigurnosni analitičar Nedžad Ahatović kaže da, obzirom na prošlost, svako ko u BiH nabavlja vatreno oružje i vojnu opremu, dobro mora obrazložiti zašto.

“Ovdje imate više stvari na koje morate gledati. Imate redovnu nabavku vatrenog oružja, vanrednu i predimenzioniranje količine koja je potrebna. Što se tiče MUP-a u FBiH, u budžetima se mogu naći stavke koje se vežu za određene kantonalne MUP-ove, a koje se odnose na planove za nabavku tog naoružanja. Nekada se ne ostvare odmah, odnosno na vrijeme, materijalni uslovi da se te nabavke obave. To se posebno odnosi na kantone, koji nisu baš u dobroj materijalnoj situaciji. Potrebe MUP-ova se mogu odnositi na zasarjelost naoružanja i druge neke faktore. Imate, primjerice, i redovne vježbe, pogotovo ovih jedinica za podršku i tu im je potrebno oružje”, navodi Ahatović.

Medijsku pažnju je u proteklih nekoliko sedmica ova priča dobila nakon što je iz bh. entiteta Republika Srpska objavljeno da tamošnja policija nabavlja vatreno oružje iz preduzeća “Zastava oružje” iz Kragujevca u Srbiji, te da će biti odvojeno oko milion konvertibilnih maraka (oko pola miliona eura) za nabavku 2.500 komada automatskog oružja dugih cijevi.

Saopćeno je da će biti nabavljene automatske puške MO5EI, količina 1.500 komada, te automati M92, količina od 1.000 komada.

Iz MUP-a RS-a je onda saopćeno da su pribavljene sve potrebne saglasnosti koje izdaju nadležne institucije BiH za uvoz naoružanja.

Nakon toga je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona obznanio da u 2018. godini planira dodatno obnoviti svoje materijalne resurse, tako što će kupiti snajpere, automatske puške i pištolje u vrijednosti od 338.500 KM ( oko 171 hiljada eura).

Velika količina dugih cijevi

Zadnje resorno ministarstvo u nizu koje je objavilo da ove godine planira nabavljati vatreno oružje  u vrijednosti od 1.150.000 KM (oko 580 hiljada eura) je ono u Kantonu Sarajevo.

Kako je navedeno, riječ je o ograničenom postupku s posebnim režimom uvoza, a u sklopu kojeg će se koristiti Pravilnik iz odbrane i sigurnosti.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su za bh. medije kazali da nisu dobili zahtjev za uvoz oružja.

Nedžad Ahatović kaže da je, kada je u pitanju MUP RS-a i nedavno objavljena nabavka oružje 2.500 komada vatrenog oružja, to jako velika količina oružja.

“Radi se o 2.500 dugih cijevi. Jedna pošiljka se prema MUP-u RS-a već desila, čini mi se prije godinu dvije. Radilo se tada, čini mi se, o 700 do hiljadu dugih cijevi. Kada se nešto nabavlja u FBiH, onda to rade samo određeni kantoni, a ne svi odjednom, zavisno od potreba. U RS-u se to radi na nivou MUP-a tog bh. entiteta. Ako imate ca. pet hiljada policajaca u RS-u, sa tri do četiri hiljade cijevi koje MUP RS-a već ima, to znači da je svaki četvrti policajac u MUP-u RS-a naoružan sa dugom cijevi. Drugo je kada vi nabavljate naoružanje za neke uskospecijalizirane jedinice”, ističe Ahatović.

Na upit da li će se na putu ka Evropskoj uniji morati vršiti dodatne reforme kada je u pitanju policija, sigurnosni analitičar Mirza Smajić ističe da postoji razlika između policijske strukture i reforme policije.

“Što se tiče obučenosti i spremnosti naših policijskih snaga mislim da se tu ništa ne razlikujemo od ostalih zemalja. BiH ima saradanju unutar antiterorističke koalicije sa svim najrazvijenijim zemljam u svijetu i to je prednost”, navodi Smajić.

Reforma policije, zaključuje Smajić, zavisi od suglasja političkih elita, da li će i kako to biti ogranizirano.

Izvor: Al Jazeera