Koledž na Zapadnoj obali postao univerzitet

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je predsjedniku koledža na unapređenju (Getty Images)

Izrael je jednom koledžu u naselju jevrejskih doseljenika u na Zapadnoj Obali dodijelio status univerziteta, što bi moglo izazvati ljutnju Palestinaca i međunarodnu osudu.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak dao je instrukcije vojsci da unaprijedi status koledža Ariel, osnovanog 1982. godine nedaleko od grada Nablusa, nakon što je vrhovni tužilac Yehuda Weinstein odobrio taj potez. 

Barak je unapređenje statusa tog koledža odobrio još 2010. godine, ali je odlagao primjenu odluke, zbog čega su ga kritizirali desničari.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je predsjedniku koledža na unapređenju, istakavši da se time jača visoko obrazovanje u Izraelu.

„Prvi put u nekoliko decenija, Izrael je dobio novi univerzitet“, navodi se u saopćenju iz Netanyahuovog ureda.

Ljevičarske partije su, međutim, kritizirale takvu odluku, upozorivši da se njome legitimira nastavak okupacije i uništava demokratija.

Unapređenje statusa koledža smatra se pobjedom za naseljenike nacionaliste, koji se nadaju da će im to uliti jači osjećaj stalnosti na Zapadnoj obali.

Nelegalna naselja

Izraelsko vijeće visokog obrazovanja je glasalo protiv unapređenja. Protivnici misle da se time politizira visoko obrazovanje u Izraelu.

Ova objava uslijedila je nakon izraelskih planova da proširi ostala naselja na okupiranoj zemlji, što je izazvalo proteste od evropskih i američke Vlade.

Palestinci namjeravaju proglasiti svoju državu na Zapadnoj obali sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, a ta država bi obuhvatila i Pojas Gaze.

Palestinski ured za visoko obrazovanje osudilo je odluku o novom univerzitetu i pozvalo ovakve ustanove iz cijelog svijeta da bojkotuju novoformiranu instituciju.

Veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

U više od 100 naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu živi skoro pola miliona Jevreja. 

Izvor: Agencije