Kolektivni centar za migrante uskoro u Preševu

Migrante u Preševu obišli ministri Vulin i Gašić (Irfan Li?ina / Tanjug)

Kolektivni centar namijenjen migrantima u Preševu uskoro će biti spreman za prihvat tih ljudi, najavili su ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, koji su obišli objekt.

Ministri su, tokom boravka u Preševu, razgovarali s migrantima iz Sirije, Afganistana, Eritreje i drugih zemalja, kojima je Srbija usputna stanica do država Europske unije. 

Za migrante su osigurani hrana i lijekovi, ali i sva druga prava koja potiču iz međunarodnog i domaćeg zakonodavstva. Najavljeno je i kako će objekt za njihov smještaj biti tranzitni centar u kojem će se moći odmoriti i dobiti medicinsku i svaku drugu pomoć.

“Kolektivni centar će za dva do tri dana biti u potpunosti spreman da primi do 300 izbeglica koje svakodnevno prištižu. Država se na organizovan način postavila kako bi pomogla tim ljudima, iako ona problem sa migrantima nije izazvala, niti će moći sama da ga reši”, rekao je Vulin, koji je u Vladi Srbije zadužen za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Koordinirane aktivnosti

Vulin je potvrdio i kako su koordinirane aktivnosti više ministarstava dale odgovarajuće rezultate.

“Tranziconi ili prihvatni centar će već od sutra biti dobrim delom svog kapaciteta u funkciji, a za desetak dana očekujem da ćemo sa predstavnicima međunarodnih organizacija moći da dođemo i pokažemo kako Srbija organizovano nastupa”, rekao je Vulin.

Potvrdio je i kako su prethodne noći sigurnosne službe, pogranična policija i pripadnici Žandarmerije vratili najmanje 520 ljudi u 17 grupa, koji su pokušali ilegalno da prijeđu granicu.

“U isto vreme dali smo odgovarajući dokument za 170 tražilaca azila, jer niko ne ostaje bez azila, bez svojih ljudskih prava. Svi su medicinski zbrinuti, dobili su odgovarajuće papire, pri čemu su značajno ubrzane policijske procedure”, rekao je Vulin.

‘Srbija brine o migrantima’

Ministar obrane Gašić potvrdio je kako pripadnici vojske, zajedno s ostalim sigurnosnim strukturama, nastavljaju s angažmanom u Preševu, prije svega na zdravstvenom zbrinjavanju velikog broj migranata.

Najavio je i kako će migranti, koji se uglavnom okupljanju oko policije i željezničke stanice, “od sutra ili prekosutra preći u novi centar za njihov prihvat”.

Negirao je pojedine navode da se država Srbije dovoljno ne brine o migrantima.

“Očigledna je želja pojedinaca da se pokaže da se država Srbija ne stara dovoljno o ovolikom broju migranata i na način kako bi to trebalo. Mislim da to ne stoji”, rekao je Gašić.

Prvi migranti na graničnom prijelazu Preševo, koji se nalazi na jugu Srbije, koji su tražili azil registrirani su još 2009. godine, ali tada su to bili pojedinačni slučajevi.

Izvor: Agencije