Kolera iz Iraka prijeti cijeloj regiji

U Iraku je od Kolere oboljelo najmanje 2.200 osoba (AP)

Epidemija kolere, koja vlada u Iraku, proširila se na Kuvajt i Bahrein, a prijeti da poprimi regionalne razmjere, jer se milioni hodočasnika pripremaju da posjete tu zemlju, upozorio je direktor UNICEF-a u Iraku Peter Hokins.

Kolera, koja dovodi do smrti uslijed dehidracije i otkazivanja bubrega, otrkivena je u septembru, zapadno od Bagdada, a do sada je od nje oboljelo najmanje 2.200 osoba, dok je šestero umrlo.

UNICEF upozorava da se epidemija već proširila na region, a da se rizik od širenja može povećati zbog broja ljudi koji dolaze u Irak, izjavio je Hokins.

Milioni šiitskih muslimana dolaze u Irak u decembru na vjerski ritual Arbaen, kojim se obilježava kraj godišnjeg perioda žaljenja zbog smrti Huseina, unuka poslanika Muhameda.

Kako je istakao Hokins, kolera se već pojavila u Bahreinu, Kuvajtu i Siriji.

Raseljeni milioni ljudi

Međutim, UNICEF je kasnije saopćio da još nije potvrđen nijedan slučaj u Siriji, jer ogranizacija nema pristup područjima koje kontrolira grupa Islamska država Irak i Levant.

Ta organizacija navodi da je svaki peti potvrđen slučaj epidemije u Iraku dijete, kao i da je početak školske godine odgođen za mjesec dana u velikom dijelu zemlje.

UNICEF dodaje da nastoji preduzeti sve mjere u borbi protiv kolere, među kojima je i osiguravanje flaširane vode i instaliranje cisterni s vodom, ali da nedostaje dovoljno finansijskih sredstava, kao i za većinu humanitarnih operacija u Iraku.

Epidemija kolere može se pripisati velikom broju faktora, među kojima se ističu nizak vodostaj Eufrata, poplave koje su zagadile rijeku, plitki bunari sa zagađenom vodom, kao i rat protiv pripadnika ISIL-a, koji kontroliraju veliki dio teritorije na sjeveru i zapadu Iraka.

Zbog sukoba s grupom ISIL, raseljeno je više od tri miliona ljudi, od kojih mnogi žive u kampovima, gdje su povoljni uvjeti za širenje epidemije kolere, jer, kako se navodi, samo jedan zalogaj zagađene hrane ili samo gutljaj vode su dovoljni da izazovu infekciju.

Izvor: Agencije