Kolone sirijskih izbjeglica stižu u Tursku

Ured za vanredne situacije pri Vladi Turske (AFAD) je saopćio da veliki val sirijskih izbjeglica i dalje pristiže na granicu i da ulaze na graničnom prijelazu u Sanliurfi, dok agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) javlja da su samo dva od devet graničnih prijelaza ostala otvorena.

U pisanom saopćenju AFAD-a se navodi da timovi Ureda rade na na terenu i da su posredstvom Centra u mjestu Yumurtallik zaprimili kolone izbjeglica koje su tokom noći stigle na granicu.

“Granica nije zatvorena. Prelasci izbjeglica se vrše kontrolirano i u koordinaciji sa Centrom u Yumurtaliku i oformljenog mobilnog administrativnog centra. AFAD je analizirao sve izvještaje o mogućim rizicima i spremni smo na sve scenarije“, navedeno je u saopćenju AFAD-a, prenosi Anadolija.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtumlus je u ponedjeljak kazao da je broj izbjeglih Sirijaca premašio 130.000 te da bi taj broj mogao porasti ako se nastavi ofenziva boraca skupine ISIL.

”Činimo sve kako bismo prihvatili ljude koji ulaze u Tursku”, rekao je Kurtulumus te izrazio želju da se izbjeglice vrate kući kada se mir ponovo uspostavi, prenosi agencija AFP.

Nastavak sukoba

Turska je u petak otvorila granicu u dužini 30 kilometara kako bi pomogla izbjeglicama iz Kobanea, no u ponedjeljak su samo dva od devet graničnih prijelaza ostala otvorena, objavio je UNHCR.

Agencija Reuters prenosi, citirajući glasnogovornika kurdskih snaga, da su kurdski borci zaustavili napredovanje ISIL-a kod Kobanea, no da se siloviti sukobi nastavljaju.

U nedjelju su se turske sigurnosne snage sukobile s turskim Kurdima koji su prosvjedovali u znak solidarnosti s izbjeglicama, a neki su prosvjednici navodno pokušavali ući u Siriju kako bi se borili protiv skupine ISIL.

Većina kurdskih izbjeglica koje su pristigle tijekom vikenda dolaze iz grada Kobane (arapski naziv Ain al-Arab), koji je ISIL opkolio.

PKK pozvalo Kurde iz Turske u borbu

Radnička stranka Kurdistana (PKK) pozvala je u ponedjeljak Kurde iz Turske da se bore protiv sirijskih pobunjenika iz grupe ISIL i spriječe njihovu ofenzivu na Kobane, treći po veličini kurdski grad u Siriji.

“Pozivamo čitav naš narod i naše prijatelje da pruže pojačan otpor u Kurdistanu i u Kobaneu”, ističe PKK.

U pograničnoj regiji Al Raqqah, sirijske snage zadnjih dana intenzivno se bore protiv ISIL-a.

Prijem izbjeglica iz Sirije obavljaju timovi Ureda za izvanredne situacije, koji ih popisuju i upućuju prema kolektivnim centrima.

Šef Ureda za upravljanje izvanrednim situacijama Vlade Turske, Fuat Oktay je  u nedjelju obišao svoje timove na granici i tom prilikom razgovarao i s obiteljima koje su protjerane iz susjedne Sirije.

Istaknuo je da je novi val sukoba na sjeveru Sirije uzrokovao novu humanitarnu dramu u regiji.

“Tu smo da bismo u ime države i naroda učinili maksimum da ublažimo tragediju te dalje radimo na granici. Do sada je u Tursku ušlo 100.000 izbjeglica. Na isti način prihvaćamo i kolone koje pristižu”, kazao je u nedjelju Oktay.

Turska je već preplavljena izbjeglicama jer je prije aktualnog kurdskog vala primila više od milijun izbjeglica iz Sirije.

Izvor: Al Jazeera i agencija