Kolumbija bliže završetku rata sa gerilom

Kolumbijska vlada od januara 2014. priprema mirovne pregovore (Reuters)

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos izrazio je zadovoljstvo skorim početkom mirovnih pregovora s gerilskom grupom Nacionalna oslobodilačka vojska (ELN), i ocijenio da njegova zemlja, u kojoj rat niskog intenziteta s pobunjenicima traje duže od 50 godina, napreduje prema “definitivnom završetku oružanog sukoba”.

“Danas napredujemo uz još više nade u konačan završetak oružanog sukoba u Kolumbiji”, rekao je Santos u govoru u predsjedničkoj palači u Bogoti.

On je također naglasio da će taj proces s radikalnom ljevičarskom Nacionalnom oslobodilačkom vojskom (ELN) biti drugačiji od onoga vođenog 2012. na Kubi s marksističkim Oružanim revolucionarnim snagama Kolumbije (FARC), glavnom gerilskom grupom u zemlji.

“Razgovori koje ćemo početi sa ELN, veoma se razlikuju od procesa u Havani, jer su ELN i FARC različite organizacije”, naglasio je šef države čija vlada od januara 2014. priprema mirovne pregovore.

Šest stavki pregovora

On je precizirao da je šest tačaka na dnevnom redu, od kojih se prve tri odnose na učestvovanje organizacija civilnog društva u pregovorima, posebno u regijama zahvaćenim sukobima, trgovinom drogom i potajnim rudarskim aktivnostima. Tri preostale tačke se odnose na žrtve, načine okončanja sukoba i postizanje konačnog dogovora.

Santos je naglasio da su s FARC-om već postignuti dogovori o pitanju žrtava i okončanja sukoba.

Izvor: Agencije