Kolumbija: Drugi krug odlučuje predsjednika

Zuluaga je dobio 29, a Santos 25,51 posto glasova, pokazuju nepotpuni rezultati izbora (AP)

Dosadašnji kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i njegov protivkandidat Oscar Zuluaga u nedjelju su osvojili najviše glasova na predsjedničkim izborima u Kolumbiji te će se suočiti u drugom krugu 15. juna, pokazuju nepotpuni rezultati nakon prebrojanih 80 posto glasačkih listića.

Santos, koji stoji iza mirovnih pregovora s gerilom FARC-a, dobio je 25,51 posto glasova, iza Zuluage, koji je bio žestoki protivnik tih pregovora, a dobio je 29 posto glasova, pokazuju rezultati.

Upravo pitanje žele li birači kandidata koji zagovara mirovne pregovore s gerilskim pokretom Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) bilo je ključno pitanje izborne kampanje, u kojoj se oni nisu koncentrirali na programe, već na optužbe i skandale.

Na izborima se kandidiralo pet kandidata, ali šanse za pobjedu imali su samo Santos i kandidat konzervativne Stranke demokratskog centra Zuluaga.

Bez rasprave o važnijim pitanjima

FARC pregovorima pokušava dobiti veće pravo učešća u kolumbijskoj politici, u zamjenu za odustajanje od vojnih ciljeva.

Mnogim Kolumbijcima, međutim, na prvom mjestu nisu pregovori s FARC-om, nego pitanja poput nezaposlenosti, zdravstvene zaštite i kriminala, o kojima se gotovo i nije ozbiljnije raspravljalo u kampanji.

Ostali kandidati su Enrique Penalosa iz Saveza zelenih, Clara Lopez iz ljevičarske stranke Polo Democratico i Marta Lucia Ramirez iz Konzervativne stranke.

Prema kolumbijskom Izbornom zakonu, predsjednički kandidat mora osvojiti 50 posto plus jedan glas kako bi pobijedio u prvom krugu.

Izvor: Agencije