Kolumbija: FARC postaje politička stranka

Vođe kolumbijske gerilske grupe FARC odobrili su potpisivanje sporazuma s vlastima. Time bi se trebao okončati 52-godišnji rat, koji je odnio 250.000 života. FARC će se transformirati u političku stranku, a Kolumbijci će o sporazumu glasovati na referendumu zakazanom za iduću sedmicu.

Pred stotinama pobunjenika u civilnim odijelima vođe FARC-a najavile su povijesni sporazum.

“Rat je okončan. Vrijeme je da zajedno gradimo mir. Živjela Kolumbija, živio mir”, uzviknuo je Ivan Marquez, glavni pregovarač FARC-a.

Razoružavanje i transformacija

Nakon 52 godine građanskog rata, vođe FARC-a jednoglasno su podržale mirovni sporazum koji je njihova organizacija postigla s kolumbijskom Vladom. Dogovoreno je da će se FARC razoružati i do svibnja iduće godine transformirati u političku stranku. Jedan od glavnih zapovjednika ove oružane grupe Timoleon Jimenez ističe kako će pomoći provedbi mirovnog sporazuma.

“Želja nam je da Kolumbijci više nikad ne moraju uzeti oružje u ruke, kako bi se čuo njihov glas, kao što je to bio slučaj tijekom rata koji nikada nismo ni željeli voditi. Uvijek smo težili političkom rješenju i zato je mir najveća od svih pobjeda”, kaže Jimenez.

Mnogim Kolumbijcima koji FARC vide kao zločinačku organizaciju to neće biti jednostavno prihvatiti. No, pobunjenici tvrde da će se i to promijeniti.

Proces pomirenja

“U procesu pomirenja moramo učiti i slušati jedni druge. Moramo razgovarati s protivnicima. Želimo čuti glas svih žrtava ovog sukoba i učiniti sve što se može da im omogućimo kompenzaciju i izbjegnemo novo nasilje”, kaže Manuela Marin, pripadnica FARC-a.

Ova objava mira zaključak je 10. i posljednjeg kongresa FARC-a, prvog koji je bio otvoren za medije. Kongres je održan na istoku države, u jednom od uporišta ove oružane grupe. Bilo je i trenutaka u kojim su se sudionici mogli opustiti.

“Ovo je prilika da se FARC u novom svjetlu predstavi kolumbijskoj javnosti i ostatku svijeta. No, osim političkih motiva, pobunjenici imaju i druge razloge za slavlje. Ovo je početak dugog i kompliciranog procesa razoružanja, ali za njih to znači kraj života u ratu”, izvještava reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

Izvor: Al Jazeera