Kolumbija i FARC na pragu velikog sporazuma

Na pregovorima čiji je cilj okončati najdugotrajniji sukob u Latinskoj Americi došlo je do velikog pomaka.

Pregovori između kolumbijske vlade i ljevičarske pobunjeničke grupe FARC održavaju se na Kubi, javlja Lucia Newman, novinarka Al Jazeere.

Kolumbijski predsjednik saopćio je da će mirovni sporazum biti na snazi u roku od šest mjeseci.

Slika govori više od hiljadu riječi, a slika na kojoj se kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos rukuje sa Timoleonom Jimenezom, vođom grupe FARC, nešto je o čemu su skeptični Kolumbijci donedavno mogli samo sanjati.

Predsjednik Kolumbije Santos je rekao: “Najkasnije 26. marta 2016., za tačno šest mjeseci, najduži rat u Kolumbiji i Sjevernoj i Južnoj Americi postat će prošlost”.

Nakon skoro tri godine pregovora u Havani, kolumbijska vlada i pregovarači FARC-a postigli su sporazum koji garantira kažnjavanje odgovornih za ratne zločine i kršenja ljudskih prava, uključujući članove FARC-a.

“Oni koji odbiju prihvatiti svoju odgovornost za ove zločine bit će osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju do 20 godina”, poručio je pregovarač Dag Nylander.

Vođa grupe FARC Timoleon Jimenez je kazao: “Sada je na nama da pojačamo napore i postignemo konsenzus o bilateralnom primirju, te da se transformiramo u zakoniti politički pokret.”

Uklanjanje prepreka

Dugoočekivanim dogovorom uklanja se i posljednja velika prepreka ka sveobuhvatnom mirovnom sporazumu, kojim bi se okončao sukob dug skoro 60 godina, u kojem je ubijeno 220.000, a raseljeno više od šest miliona Kolumbijaca.

Kubanski predsjednik Raul Castro, domaćin pregovora, bio je presretan.

On je rekao: “Postigli smo veći napredak nego ikada. I ako i dalje ima ogromnih prepreka koje treba prevazići, sada smo uvjereni da ćemo postići sporazum.”

Vijest o dogovoru dolazi samo tri dana nakon što je papa Franjo direktno u Havani poručio: “Nemamo pravo da opet ne uspijemo doći do mira i pomirenja”.

“Papine oštre riječi bile su upućene ne samo kolumbijskoj vladi i pobunjeničkim vođama, nego i moćnim grupama koje se protive mirovnom procesu, od ekstremne političke ljevice do desnice, uključujući pojedine krugove u kolumbijskoj vojsci. A u katoličkoj zemlji poput Kolumbije, Papin blagoslov protumačen je kao bitan protuotrov onima koji žele potkopati mirovni proces”, javlja Newman.

Čak i ako sporazum zaista bude potpisan u predviđenom roku, to neće biti dovoljno. Finalni sporazum mora odobriti kolumbijski narod, prije nego što FARC položi oružje i bude otvoren put ka istinskom miru i pravdi.

Izvor: Al Jazeera