Kolumbijci protestuju protiv predsjednika

Pristaše bivšeg kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea prosvjeduju protiv sadašnje Vlade. Protive se mirovnim pregovorima s pobunjeničkom skupinom FARC. Smatraju da Kolumbijcima pregovori neće donijeti pravdu.

U svojim prosvjedima iskazuju bijes i frustriranost predsjednikom, kojega smatraju izdajnikom. Po njima, FARC-u se daje previše ustupaka.

“Predsjednik prodaje Kolumbiju pobunjenicima ispod stola. Ovaj mirovni proces je laž i svi Kolumbijci to znaju. Potrebna nam je pomoć, inače ćemo završiti kao Venecuela”, ukazuje prosvjednica Marisol Arciniegas.

Mnogi prosvjednici nosili su žute dresove nogometne reprezentacije kao simbol patriotskog ponosa, dok su pozivali predsjednika na ostavku. Drugi, umirovljeni vojnici i policajci, došli su u odorama kako bi izrazili solidarnost s pripadnicima oružanih snaga optuženim za kršenje ljudskih prava.

Građani izlaze na referendum

“Ovi skupovi pokazuju koliko su duboko Kolumbijci i dalje podijeljeni kada je riječ o mirovnom procesu. Pokazatelj su i snage Uribeovih pristaša u vrijeme kad je popularnost predsjednika Juana Manuela Santosa rekordno niska”, javio je Al Jazeerin reporter Alessandro Rampietti.

“U bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu bilo bi nezamislivo da toliko ljudi maršira protiv mira. Na ovaj način žele izvršiti pritisak na dužnosnike koji sudjeluju u procesu i istovremeno ispitati koliku moć Uribe i njegova stranka mogu imati u smislu izazivanja protivljenja naroda vlastima”, konstatira politička analitičarka Arlene Tickner.

Nedavni ekonomski problemi i odgađanja mirovnog procesa izazvali su dodatne frustracije kod mnogih Kolumbijaca. O konačnom mirovnom sporazumu građani će glasovati na plebiscitu. U zemlji podijeljenoj poput Kolumbije, rezultat tog glasovanja je sve samo ne izvjestan.

Izvor: Al Jazeera