Kolumbijska Vlada i FARC nastavili pregovore

Predstavnici FARC-a su pročitali dugu deklaraciju medijima o ratu i šteti koju je nanio (AP)

Mirovni pregovori između kolumbijske Vlade i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) nastavljeni su u Havani, u nadi da će se okončati 50-godišnji sukob.

Pregovarači su prošle sedmice pauzirali prvi krug pregovora, koji je započet u novembru i koji ima za cilj da okonča marksistički ustanak u Južnoj Americi, koji se smatra zaostavštinom iz Hladnog rata.

Oni su stigli u kongresni centar kubanske prijestolnice, prenosi Reuters.

Ovo je prvi put da su Vladini pregovarači ušli na stražnja vrata, izbjegavajući novinare, dok su predstavnici FARC-a pročitali dugu deklaraciju medijima o ratu i šteti koju je nanio.

Raniji komentari predstavnika FARC-a da još uvijek drže u zarobljeništvu “ratne zatvorenike” dovelo je do oštre kritike glavnog Vladinog pregovarača Humberta de la Calle, uprkos tome što su predstavnici FARC-a na pregovorima u Havani ovo opovrgnuli.

Odgovoriti žrtvama

“FARC mora odgovoriti žrtvama, mora razjasniti ovo pitanje otmica, način na koji se treba nositi s pitanjem otmica ne smije biti dvosmislen”, rekao je Calle prije nego što je otputvao na Kubu iz Kolumbije.

FARC je oteo nekolicinu političara i pripadnika oružanih snaga tokom posljednjih nekoliko godina kako bi ih iskoristio za pregovore s Vladom.

Visokorangirane žrtve otmice su od tada puštene na slobodu.

Međutim, civilne žrtve otmice se još nalaze u kampovima u džungli, a grupa nastavlja otimati civile uprkos mirovnim pregovorima.

Izvor: Agencije