Kolumbijska Vlada pregovara sa FARC-om

Rat između vojske i gerilaca u Kolumbiji traje već pet decenija (Reuters)

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos potvrdio je da njegova Vlada vodi preliminarne pregovore s najvećom pobunjeničkom grupom, gerilcima Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC), te da razmatra i pokretanje pregovora s drugom po snazi gerilskom skupinom, Narodnom oslobodilačkom vojskom (ELN), u cilju okončanja građanskog rata koji traje već pet decenija.

U televizijskom obraćanju naciji iz predsjedničke palate u utorak, Santos je kazao da njegova Vlada uči iz pogrešaka prijašnjih državnih vođa koji su pokušali, ali nisu uspjeli, sklopiti trajni mir s FARC-om.

“Od prvog dana moje Vlade radim na ustavnoj obavezi pronalaženja mira. S tim na umu vodimo početne pregovore sa FARC-om kako bi sukobu došao kraj”, rekao je Santos, potvrdivši dosadašnje glasine da Vlada iza kulisa pregovara s gerilcima.

Također, kazao je da je ELN preko jedne međunarodne novinske agencije pokazao interes za učestvovanje u mirovnim pregovorima.

“Poručio sam ELN-u da i oni, unutar istog okvira, mogu biti dio napora za okončanje sukoba”, dodao je Santos.

‘Postići mir’

Kolumbijska vojska je posljednjih godina nanizala nekoliko uspješnih akcija protiv FARC-a, likvidiravši nekoliko značajnih vođa i zapovjednika.

Prema službenim izvorima, u redovima FARC-a se još uvijek bori blizu 8.000 gerilaca. Radi se o najdužem gerilskom ustanku u Latinskoj Americi.

Reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti, koji izvještava iz Bogote, kazao je da je „sve počelo prije nekoliko mjeseci“, kada se Santos sastao sa predsjednikom Venecuele Hugom Chavezom, te od njega tražio da posreduje u pregovorima.

„Nema sumnje, Santos je bio jasan od prvog dana svog mandata, on želi da mir bude njegovo nasljedstvo. Mnogo puta je rekao da postoji samo jedan način da se pobijedi u konfliktu u Kolumbiji, a to je da se postigne mir“, rekao je naš dopisnik.  

Santos je naveo da vojska neće ustupati teritorij FARC-u kada pregovori počnu.

Izvor: Al Jazeera i agencije