Kolumbijski klub na crnoj listi SAD-a

Kolumbijski nogometni klub Envigado, u kojem je karijeru počela zvijezda madridskog Reala James Rodriguez, stavljen je na “crnu listu” američkog Ministarstva finansija, pod optužbom da služi kao “praonica novca” za kolumbijski kartel.

Američke vlasti tvrde da je Juan Pablo Upegui, vlasnik Envigada, koji je označen kao jedan od lidera kartela La Oficina de Envigado, kroz prenapuhane transfere igrača “prao novac” zarađen trgovinom drogom, iznudama i krijumčarenjem.

“Narko-kartel je preko kluba uspostavio kriminalnu mrežu kako bi svoju zaradu uveo u legalni finansijski sistem”, piše u izjavi Adama J. Szubina, direktora Ureda za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija SAD-a.

Envigadu i njegovom vlasniku zamrznuta je sva imovina koju imaju u SAD-u, uz izrečenu zabranu poslovnih aktivnosti u ovoj državi.

Pravna borba

Upegui odbija sve optužbe i najavljuje pravnu borbu za skidanje sa “crne liste”.

“Iznenađen sam, za cijeli slučaj saznao sam danas iz medija. Nikakve službene dokumente još nismo dobili, ali su naša vrata svima otvorena”, kazao je i dodao: “Cijeli svijet zna da Envigado prvenstveno radi s mlađim kategorija i da smo opredijeljeni za proizvodnju igrača. Borit ćemo se da svim sredstvima speremo ljagu koje ovakve optužbe nanose – kako meni, tako i klubu.”

Najpoznatiji bivši igrač kluba je sadašnja zvijezda “Kraljeva” iz Madrida James Rodriguez, koji je prvu profesionalnu sezonu 2007-08. odigrao u Envigadu.

Nakon Americe de Cali, Envigado je drugi kolumbijski klub koji se našao na “crnoj listi” američkog Ministarstva finansija.

Izvor: Al Jazeera i agencije