Kolumbiju podijelilo oslobađanje ‘Popaja’

Kolumbijsku javnost podijelilo je oslobađanje jednog od najbližih suradnika pokojnog narkobosa Pabla Escobara. Pušten je iz zatvora nakon što je odslužio višegodišnju kaznu.

Mnogi smatraju da bi osoba koja je priznala odgovornost za smrt više stotina ljudi, uključujući i ubojstvo svoje supruge, trebala stati iza rešetaka do kraja života.

Izašao je iz zatvora uz policijsku pratnju. Jedan od najzloglasnijih zatvorenika u Kolumbiji kaže kako postoji 80 posto mogućnosti da i sam bude ubijen. S obzirom na ono zbog čega je osuđen vjerojatno je upravu.

Ubio najmanje 300 osoba

John Jairo Velasquez, poznat kao “Popaj”, sa 18 godina počeo je raditi za “kralja kokaina” Pabla Escobara. Ubio je najmanje 300 osoba i naredio ubojstva još najmanje 3.000 ljudi. Detonirao je stotine autobombi i organizirao otmice.

Međutim, kasnije je surađivao s vlastima i pružio dokaze protiv nekih od najmoćnijih ljudi u Kolumbiji, zbog čega je ranije pušten iz zatvora.

“Odslužio je kaznu, zato je pušten. Sve je to u skladu sa zakonom, a tako bi stvari trebale funkcionirati u svakoj demokratskoj državi”, poručio je ministar pravosuđa Kolumbije Yesid Reyes.

Međutim, obitelji njegovih žrtava se ne slažu. Federico Arellano predstavlja mnoge od njih. Njegov otac je ubijen 1989. godine, kad je Escobar naredio bombaški napad na putnički avion, u kojem je poginulo više od 100 osoba.

Porodice žrtava ogorčene

“Taj kriminalac izlazi iz zatvora, a nije platio za sve zločine. Obitelji mnogih žrtava moraju živjeti s tim. Ne znamo istinu, nismo dobili ni pravdu, ni odštetu. Smatramo da je ovo šamar žrtvama. Kao da se zločini ponovno događaju”, kaže Arellano.

Drugi podržavaju oslobađanje i smatraju da je pravda zadovoljena.

“Činjenica je da u Kolumbiji nema ni doživotne, ni smrtne kazne. Prema našem zakonu, 22 godine nije blaga kazna. ‘Popaj’ je, zapravo, jedan od rijetkih koji su platili za svoje zločine. Bilo je mnogo slučajeva Escobarovih suradnika koji su davno pušteni, nakon mnogo kraćih kazni”, kaže Alonso Salazar, bivši gradonačelnik Medellina.

“‘Popaj’ je predan obitelji u Bogoti i nalazi se na tajnoj lokaciji, gdje počinje služiti četverogodišnju uvjetnu kaznu. Njegovo puštanje je ispit za Kolumbiju, ali i prilika za početak zatvaranja jednog od najkrvavijih poglavlja kolumbijske povijesti”, izvještava iz Bogote reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

Izvor: Al Jazeera