Komandant američke vojske: Iran ispunjava obaveze

Joseph Dunford: Ima smisla da bi naše pridržavanje sporazuma koje smo potpisali utjecalo na želju drugih da potpisuju sporazume (EPA)

Načelnik Združenog generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, general Joseph Dunford, ocijenio je da Iran postupa u skladu sa sporazumom o ograničenju svog nuklearnog programa, prenose agencije.

On je upozorio kako bi svaka odluka Washingtona da istupi iz tog sporazuma učinila da bi druge zemlje manje željele potpisati sporazume sa SAD-om.

Američki predsjednik Donald Trump razmišlja da li da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, potpisanog 2015. godine, koji je nazvao sramotnim, ukazuje agencija Reuters.

Teheran ispunjava obaveze

Svjedočeći pred Komitetom oružanih službi američkog Senata, Dunford je rekao kako zvanični Teheran ispunjava svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu, ali kako je povećao svoju aktivnost u drugim područjima.

“Za mene ima smisla da bi naše pridržavanje sporazuma koje smo potpisali, sem ako ima materijalnog kršenja, utjecalo na želju drugih da potpisuju sporazume”, rekao je Dunford.

Prvi čovjek američkih oružanih snaga je odgovarao na pitanje senatora Jacka Reeda da li bi istupanje iz sporazuma s Iranom utjecalo na mogućnost SAD-a da pregovara s Pjongjangom ili dođe do rješenja koje nije vojno.

Izvor: Agencije