Komandant Kfora: Svi uključeni u rješavanje ubistva Ivanovića

General Salvatore Cuoci sastao se i s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Ljubišom Dikovićem (KFOR)

Komandant Kfora, italijanski general-major Salvatore Cuoci, izjavio je da je ubistvo Olivera Ivanovića pod istragom, da postoji puna saradnja s Euleksom i da su svi uključeni u rešavanje slučaja.

On je u intervjuu za Radio-televiziju Kosova ocenio da je situacija na Kosovu mirna i stabilna i da rade mnogo u koordinaciji s policijom Kosova, koja je zadužena da drži situaciju pod kontrolom.

“Naravno, postoje neki izazovi u sprovođenju istrage, ali policija Kosova je u potpunosti profesionalna, veoma zainteresovana da reši slučaj i svaki problem koji bi mogao da utiče na bezbednost na severu Kosova”, kaže Cuoci.

Situacija na sjeveru za sada stabilna

Rekao je da je situacija na severu “za sada mirna i stabilna”, ali da postoji bojazan da bi nešto moglo da se desi i da Kfor radi na bezbednosti u toj oblasti.

“Sarađivaćemo i radićemo svi zajedno na tome da osiguramo da se ništa ne desi. Mi smo dobro obučeni i spremni da to radimo”, kaže Cuoci.

On je kazao da nema dokaza da bi srpske snage bezbednosti mogle da uđu na sever Kosova i da to nije slučaj.

“Mi imamo blisku saradnju sa srpskom stranom, nemamo dokaze da je Srbija spremna da uđe na Kosovo, nema potrebe za tim, mi smo ovde da osiguramo bezbednost svih građana Kosova, a posebno severnog Kosova i srpske manjine, tako da nema problema”, rekao je Cuoci.

Navodi da je Kfor povećao prisustvo na severu samo da bi pokazali da su voljni da drže situaciju pod kontrolom.

Cuoci je rekao da je bilo nekih slučajeva napada na imovinu Srba povratnika u Istoku i Klini, a da je policija otkrila i uhapsila nekoliko pocinilaca koji su prouzrokovali probleme i da su slučajevi i dalje pod istragom.

“To zaista nije etnički problem, iako ne isključujemo da bi to moglo da se desi. Radimo na punoj integraciji povratnika i nadamo se da će njih biti više, a pretnji manje nego ranije”, naveo je Cuoci.

Manje etnički motivisanih problema

On je rekao da i dalje ima nekih etnički motivisanih problema, ali da je toga manje nego ranije.

Dodao je da se potreba za zaštitom srpskih manastira i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu smanjila i da Kfor sada čuva samo Visoke Dečane.

Kaže da u drugim manastirima za koje je zadužena kosovska policija uglavnom nema problema.

“Policija Kosova je preuzela dužnost da zaštiti ova mesta, jer su ona deo kulturnog nasleđa ove zemlje. Oni moraju biti zaštićeni i integrisani u društvo i prihvaćeni kao nešto što je deo vaše kulture”, smatra Cuoci.

Cuoci kaže da ima redovne sastanke sa srpskim oružanim snagama, a da se sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem.

Izvor: Agencije