Komandant NATO-a: Kosovo taksama riskira izolaciju

Kosovo je demokratska zemlja, poručio je James Fogglo (EPA)

Kosovu prijeti izolacija nakon uvođenja taksi od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, upozorio je u srijedu komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral James Foggo.

“Šta se, zapravo, želi ostvariti tim porezom? Porez od 100 posto koji je Kosovo odredilo za robu iz Srbije riskira izolaciju Kosova”, rekao je on nakon ceremonije primopredaje dužnosti šefa KFOR-a u Prištini.

General NATO-a je rekao da Srbija i Kosovo tokom pregovora trebaju težiti euroatlantskim integracijama za dobrobit oba naroda.

‘Ne žuriti s vojskom Kosova’

Foggo je pozvao vlasti Kosova da ne žuri s procesom transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.

On je istakao da je za takvu odluku neophodno da sve strane budu zadovoljne, prenijela je Koha.

Foggo je rekao je da je čuo mnoštvo različitih informacija kada je riječ o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga.

Američki admiral je rekao da pitanje transformacije, u raspravama koje su vođene van Kosova, zahtijeva ustavne promjene.

“Nisam vidio da se ustavna reforma dogodila 2018. godine kako bih podržao transformaciju [Kosovskih sigurnosnih snaga]. Svjestan sam dijaloga o ovom pitanju, ali ne i učešća svih zainteresiranih strana u tom dijalogu. Povjerljivi izvori su mi rekli da proces može trajati deset godina, i to nije loša stvar”, rekao je Foggo.

Haradinaj: Vrijednosti slobode Kosova

“Bilo bi pametno da ne žurite i da date vremena ovom procesu, kako bi bili sigurni da su transformacijom [Kosovskih sigurnosnih snaga] zadovoljne sve strane”, zaključio je komandant združenih snaga NATO-a.

U komandi KFOR-a u Prištini obavljena je primopredaja dužnosti između odlazećeg general-majora NATO-a Salvatorea Cuocija i njegovog nasljednika, general-majora Lorenca D`Adarija.

Ceremoniji je prisustvovao premijer Kosova Ramush Haradinaj, koji je, kako prenosi Koha, izrazio zahvalnost KFOR-u i posebno priznanje odao generalu Cuociju za, kako je rekao, odlično odrađen posao.

On je rekao da “sloboda Kosova” zajednička vrijednost Kosova i saveznika i dodao da će partnerska saradnja s KFOR-om i NATO-om biti nastavljena i ubuduće.

Saradnja s oružanim snagama Srbije

“Ne namjeravamo zamijeniti vojno prisustvo snaga demokratskih zemalja, namjeravamo ojačati naše partnerstvo… Uvijek ćemo biti zajedno s KFOR-om i NATO-om. Namjeravamo se pridružiti NATO-u i vjerujem da će regija od toga imati koristi”, kazao je Haradinaj i generalu D`Adariu obećao da će imati svu posvećenost Vlade za saradnju, kako bi Kosovo i regija postali sigurno okruženje.

General Cuoci je rekao da je za vrijeme svog mandata posebno ponosan na napredak ostvaren u odnosima između KFOR-a i Vojske Srbije.

“To je rezultiralo povećanjem broja zajedničkih patrola KFOR-a, koje se odvijaju u potpunoj sinhronizaciji s oružanim snagama Srbije, stvaranje uslova za veću sigurnost duž administrativne linije razgraničenja oblasti, kao rezultat povećane komunikacije i uzajamnog povjerenja”, kazao je Cuoci.

Izvor: Agencije